Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Всички студенти в Русия задължително ще учат „Руска идеология”

Закрити са специалности по правата на човека, политическа журналистика и либерални изкуства

Разработката на новия предмет се извършва от вътрешнополитическия блок в Кремъл. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Всички студенти в Русия задължително ще учат „Руска идеология”

Разработката на новия предмет се извършва от вътрешнополитическия блок в Кремъл. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задължителен студентски курс, озаглавен „Руска идеология“, въвеждат в университетите в Руската федерация, съобщава „Медуза“, позовавайки се на два източника, близки до Кремъл, и трима работещи в руски ВУЗ.

Според източниците на сайта, основанията за въвеждане на новата дисциплина са обобщени така:

„Западът загнива, той през цялото време пречи на Русия, но неговото време е отминало, ние имаме голямо бъдеще, богата история и култура, трябва да използваме критичния момент и да извлечем всичко от него“.

Разработката на новия предмет се извършва от вътрешнополитическия блок в Кремъл начело с първия заместник в кабинета на президента Сергей Кириенко. Детайлите ще бъдат разработени от „Общество Знание“ с участието на Министерството на образованието.

„Руската идеология“ ще се появи в университетите през следващата учебна година. „Основните контури“ на дисциплината се обсъждат на конференцията „ДНК на Русия“ днес в Сочи. Студентите от техническите специалности ще изучават идеологията една година, от хуманитарните – няколко години, а историците и политолозите – през цялото време на обучение. Курсът ще бъде разделен на няколко блока – базов „исторически“ блок, „Културен код“, „Русия в света“ и „Образът на бъдещето“. Точното им съдържание засега е неизвестно.

Междувременно се закриват много специалности в руските висши учебни заведения. Във Висшата школа по икономика е затворена магистърската специализация „Права на човека и демократично управление“. Във факултета по журналистика към Московския държавен университет се отказват изцяло от модула „Политическа журналистика“, а програмата „Либерални изкуства“ е закрита навсякъде, където я е имало, с аргумента, че „разрушава традиционните ценности“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС