Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Всички знаят“ на иранеца Асгар Фархади открива Кан (видео)

Пенелопе Круз и Хавиер Бардем в сцена от филма на Асгар Фархади „Всички знаят“. - „Всички знаят“ на иранеца Асгар Фархади открива Кан (видео)

Пенелопе Круз и Хавиер Бардем в сцена от филма на Асгар Фархади „Всички знаят“.

С „Всички знаят“, новия филм на прочутия ирански режисьор Асгар Фархади, ще бъде открит 71-ият кинофестивал в Кан на 8 май в голямата зала „Люмиер“ на Фестивалния дворец.

По червения килим на крайбрежния булевард „Кроазет“ ще преминат звездите Пенелопе Круз и Хавиер Бардем, които изпълняват главните роли в този драматичен психологически трилър, съвместна копродукция на Испания, Франция и Италия. Така филмът не само ще стане главно събитие още в първия ден на най-престижния кинофестивал в света, но ще влезе и в борбата за „Златна палма“, тъй като е селектиран в основния конкурс. А журито, водено от австралийската актриса Кейт Бланшет, ще трябва да гледа с повишено внимание, защото филмите на Асгар Фархади никога не са просто ефектно зрелище, а винаги носят високи смислови послания и забележителни художествени качества.

Сценарият на „Всички знаят“, както обикновено, е написан от самия Асгар Фархади и разказва за пътуването на главната героиня Лаура (Пенелопе Круз) и семейството ѝ от Буенос Айрес към родното село в Испания. Поводът е фамилно празненство. Но неочаквани и изненадващи събития по пътя променят поведението на персонажите, налагат неочаквани взаимоотношения, изправят ги пред трудни психологически решения и съдбовен морален избор.

Америка за България

Асгар Фархади (роден 1972 г.) има във филмографията си 10 режисьорски заглавия, но придоби световна известност със седмия си филм, „Раздяла“ (2011). С него бе забелязан и оценен като един от най-задълбочените и проникновени съвременни режисьори, а филмът заслужено получи „Златна мечка“ в Берлин, след това и най-престижните отличия в света на киното „Златен глобус“, „Сезар“ и „Оскар“ в чуждоезичната категория.

Фархади вече два пъти е бил в Кан с конкурсните филми „Миналото“ (2013) и „Търговският пътник“ (2016). За първия Беренис Бежо получи „малка палма“ като най-добра актриса. За втория Шахаб Хосейни бе отличен като най-добър актьор, а Асгар Фархади- за най-добър сценарий. По-късно „Търговският пътник“ донесе втори „Оскар“ (за най-добър чуждоезичен филм) на талантливия иранец. Но тогава заради забраната, наложена от президента Доналд Тръмп граждани на седем мюсюлмански страни да влизат в САЩ, режисьорът не можа да присъства на церемонията в Холивуд.

Безспорно признат майстор на добре построения драматургичен разказ, тънък психолог в изграждането на екранния сюжет, днес Фархади е виртуозен режисьор с убедителен реалистичен почерк. Според селекционерите в Кан, „Всички знаят“ е най-амбициозният му проект, с перфектно изградена атмосфера на напрегнат трилър, с изненадващи извивки на психологическия конфликт, с увлекателен съспенс и изключителен актьорски ансамбъл“.

Филмът ще бъде пуснат за разпространение във Франция в 350 кинозали още на 9 май, веднага след като открие фестивала на Лазурния бряг. Така дистрибуторите от „Memento Films“ очакват да направят изключително силен удар в не само в майския, а може би и в годишния боксофис.

През есента от Испания започва световното разпространение на „Всички знаят“, като за успешната му реализация ще се грижи гигантът в този бизнес „Universal Pictures”. А това е показателно за очаквания успех, щом залагат на филм със „скромния“ производствен бюджет от 10 милиона евро.

„Всички знаят“ е едва втори филм в новия летопис на Кан, който открива фестивала, без да е на френски или английски език. Предишният такъв случай бе испаноезичният „Лошо възпитание“ (2004) на Педро Алмодовар. А за последен път откриващият филм „Moonrise Kingdom“ („В кралството на пълнолунието“) на американския режисьор Уес Андерсън участва и в основния конкурс през 2012 г. Защото най-често за откриването организаторите програмират филми от типа „фестивален бонбон“, които радват зрителите и създават приятно настроение, но без да имат високи художествени качества.

Останалите филми от официалната селекция в Кан 2018 ще бъдат обявени на 12 април.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3