Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Всичко е любов“ в офиса на Станишев

Апартаментът, в който е сниман филмът преди години, днес е седалище на председателя на ПЕС

Офисът на Сергей Станишев като председател на ПЕС на е столичната улица „11 август“. Снимки: „Площад Славейков“  - „Всичко е любов“ в офиса на Станишев

Офисът на Сергей Станишев като председател на ПЕС на е столичната улица „11 август“. Снимки: „Площад Славейков“

Там, където преди 36 години е изгрявала звездата на Иван Иванов, днес грее петолъчката на Сергей Станишев. Апартамент на ул. „11 август“ в центъра на София, където е сниман „Всичко е любов“, сега е офис на председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС). На входа му – близо до звънеца с надпис Stanishev.eu – стои стикер на инициативата „Код Кино“, превърнала София в интерактивна снимачна площадка. Отбелязани са 100 места с култов статус, на които са снимани някои от най-силните филмови истории в стоте години на българското кино.

Входът на кооперацията, в която е сниман „Всичко е любов“.

Входът на кооперацията, в която е сниман „Всичко е любов“.

Съвпадението е невероятна ирония. Защото филмът на Борислав Шаралиев представлява критика на тоталитарната система. Заради това навремето е първоначално забранен от ЦК на БКП. Показан е на затворена прожекция за доверени лица на Партията, между които са и децата на тогавашните първи – като Сергей Станишев, син на Димитър Станишев, бивш секретар на ЦК на БКП. Сега именно той обитава това място, метафора на бунта по онова сурово време.

Иван Иванов във „Всичко е любов“

Иван Иванов във „Всичко е любов“

В сряда преди обед офисът на ПЕС бе отворен за презентацията на „Код Кино“. Станишев отсъстваше, вероятно по соц дела. Кабинетът му, отрупан със снимки и подаръци, е разположен там, където навремето е сниман купонът – на него Радо (Иван Иванов) се влюбва в Албена (Янина Кашева).

Сцена от купона в апартамента на ул. „11 август“.

Сцена от купона в апартамента на ул. „11 август“.

Бюрото на Сергей Станишев е в същия хол, където е купонът във филма.

Бюрото на Сергей Станишев е в същия хол, където тече купонът във филма.

Във времето назад пристъпиха малцина от участниците във филма – някои от тях са мъртви, други – отшелници, а трети може би не искат да се връщат в онези години. Янина Кашева твърди, че не изпитва жалба по младостта си, гледайки този филм, а и разхождайки се из тези стаи. Казва, че от нея са паднали много години. В апартамента се завърна и още една актриса – Светлана Атанасова, чиято реплика „Джипси, подай маслото“ я преследва десетки години след появата на филма.

13-a

Заседателната зала в офиса на ПЕС.

11-a

Годините на „Всичко е любов“ си припомни Огнян Гелинов-Доктора, втори режисьор на филма. Тъкмо дипломирал се, той получава покана от Шаралиев да работят по филма – невероятен жест към един дебютант! Гелинов разказва, че след закритата прожекция се налагат поправки на филма заради „идеологически отклонения“. Героите са деца от ТВУ (Трудово-възпитателни училища) и се изразяват по-свободно срещу властта.

Янина Кашева и Огнян Гелинов

Янина Кашева и Огнян Гелинов

Гелинов разказва как Димитър Методиев (бел. ред. – съветник на Тодор Живков) заявява на Шаралиев след прожекция в Киноцентъра:

„Шаро, много хубав филм си направил, но ние първо ще реформираме ТВУ-тата и после ще пуснем твоя филм.“

Минават 7 месеца без реформи в ТВУ-тата, а филмът междувременно е редактиран. Немалко реплики са изрязани или заменени с други – например фразата „мацка от буржоазията“ се налага да бъде сменена и сценаристът Боян Папазов я заменя с „мацка от центъра“, за да не навява асоциации с популярната през 70-те години реплика „червената буржоазия“. За да не се снимат отново някои сцени, екипът записва отново само звука на критичните места и напасва новите изречения върху готовия материал. Има случаи, когато отпада целият кадър, удължава се друг и новата реплика се монтира задкадрово.

Първоначалната идея на Борислав Шаралиев е да снима само реални герои от Трудово-възпитателните училища. Заедно с оператора Стефан Трифонов Гелинов обикаля 5-6 такива места в страната, едно от тях е за момичета до 14 години, в с. Подем.

Шаралиев все пак решава да снима и актьори във филма. От всички, които наемат, единствено Янина Кашева не е дебютантка. Гелинов твърди, че той е довел Иван Иванов в киното. Той е едно от първите предложения на младия асистент на Шаралиев. Иванов преди това не е играл нито в театъра, нито в киното. Следва във ВИТИЗ в класа на Димитрина Гюрова. По онова време не разрешават на студентите да се снимат в киното, защото отсъстват от лекции по няколко месеца.

Избират за снимките ТВУ със строг режим в с. Славовица, с охрана, невъоръжена. Шаралиев харесва за снимките карцера – целият изписан с нецензурни надписи от момчетата, лежали вътре. Като идват седмици по-късно да го снимат, килията се оказва белосана – затова художникът на филма Георги Иванов (бел. ред. – баща на театралната критичка Аве Иванова) два дни възстановява надписите.

Именно художникът избира апартамента на столичната ул. „11 август“ за „Всичко е любов“. Жилището е снимано и в други филми, собствениците му са го давали за терен на различни продукции на Киноцентъра. Кадрите в него са снимани с една камера, има и сцени на стълбите, от ареста на Радо – как го извеждат навън, как го „товарят“ в милиционерския автомобил…

Стълбището на филмовата кооперация

Стълбището на филмовата кооперация

Днес не сме толкова далеч от тези времена, случили се по същите места не само на кино. Станишев преди 36 години е бил пред екрана, а сега обитава жилището от екрана. И тогава, и днес – както пеят „Бийтълс“: „Всичко, от което се нуждаем, е любов…“ Като във филма на Шаралиев, вдъхновен от тази песен.

Политиците, между които и социалистите на Станишев, днес определено се нуждаят от любов. Ако можеше да ни я пеят и не само преди избори…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах