POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Фабриката на маестра Кабаиванска

След „Бохеми” и „Вертер” от школата на примадоната излетя и „Турандот”


Селфи след премиерата на „Турандот” – изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев, тенорът Йонгхюн Руи, примадоната Райна Кабаиванска и младата звезда Ана Петричевич. - Фабриката на маестра Кабаиванска

Селфи след премиерата на „Турандот” – изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев, тенорът Йонгхюн Руи, примадоната Райна Кабаиванска и младата звезда Ана Петричевич.

„Фабрикувам ги” – от години оперната легенда Райна Кабаиванска използва това изречение, стане ли дума за млади таланти. На пръв поглед или първо четене/слушане подобно изказване е съмнително, защото опера и конвейер са несъвместими величини. При Райна Кабаиванска обаче е друго. В нейната школа има свръхпроизводство на качествени певци и по световните сцени ще срещнете немалко доказателства.

Сопраното Мария Агреста и мецосопраното Вероника Симеони са сред най-безапелационните – вървят по стъпките на учителката си и жънат възторзи от публиката на същите места, където е пяла тя в апогея си. И Мария, и Вероника вече познават аплаузите на „Ла Скала“ в Милано, Арена ди Верона, Театро Реджо в Торино, „Ла Фениче” във Венеция, Виенската Щатсопер, Римската опера. А Вероника стигна и до Метрополитън опера в Ню Йорк – мястото, където през 1961-1962 г. Кабаиванска предизвиква сензация като Неда в „Палячи”.

Именно срещата с Кабаиванска и уроците при нея са трамплинът, от който отскача кариерата на тези две певици. През годините те са стипендиантки на Божествената, както я наричат почитателите й, и са посещавали майсторските й класове в НБУ в София, в академия „Киджана” в Сиена, както и в академия „Веки-Тонели” в Модена.

От петък насам на сцената на Софийската опера избуява новата реколта, отгледана от маестра Кабаиванска. В нейния dream team за „Турандот” – последното произведение на гения Джакомо Пучини, което според Кабаиванска бележи и края на операта, влизат 11 имена.

Разпределени са в два състава, имах удоволствието да слушам първия – тенора Йонгхюн Риу като Калаф, сопраното Ана Петричевич като принцесата с ледено сърце Турандот, сопраното Бейбей Ли като нежната и жертвоготовна Лиу, баса Костадин Мечков като Тимур, контратенора Димитър Арнаудов като император Алтум.

Със сигурност ще запомня тези имена! Тяхната „Турандот” ме развълнува и покори, повярвах им, че е възможно любовта да победи всичко… Изпяха ми приказка за любов с много любов към Пучини и музиката, както и към своята маестра Кабаиванска.

Любовта е запазената марка на школата „Райна Кабаиванска”. През 2010 г. с учениците от тогавашния си майсторски клас най-добрата Тоска от втората половина на ХХ век представи „Бохеми” от Пучини в София, а след това и в Театро Комунале в Модена. През 2012-а пък ни въвлече в страданията на младия Вертер с „Вертер” от Жул Масне. Сега е ред на „Турандот”. Тази вечер е второто представление с Таесунг Лий като Калаф, Марили Санторо като Турандот и Страхиня Джокич като Тимур. Във вторник отново излиза първият състав. Идете и ги чуйте. Всички носят печата на Кабаиванска.

Тенорът Йонгхюн Риу от Южна Корея и сопраното Ана Петричевич от Сърбия в брилятно партньорство като Калаф и Турандот в „Турандот” от Пучини.

Тенорът Йонгхюн Риу от Южна Корея и сопраното Ана Петричевич от Сърбия в брилятно партньорство като Калаф и Турандот в „Турандот” от Пучини.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС