Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Всичко, което изоставих, поставих в рамка (снимки)

Изкуството на бежанците - спасителни жилетки, керамика и канга с тигриня - в експозиция в Лондон

„Не сте добре дошли“. Снимки: Британски „Червен кръст“ - Всичко, което изоставих, поставих в рамка (снимки)

„Не сте добре дошли“. Снимки: Британски „Червен кръст“

Спасителна жилетка и изтривалка за пред врата с надпис „Не сте добре дошли“ са сред произведенията, създадени от млади бежанци, представени в изложба в британската столица, предава Би Би Си. В експозицията участват повече от 80 тийнейджъри на възраст от 15 до 19 години, от страни като Сирия, Еритрея и Судан.

Всички младежи са далеч от семействата си в момента живеят в Лондон или Кент. Изложбата с творбите им е под надслов „Всичко, което изоставих. Всичко, което ще открия“ и е експонирана в „Оксо Тауър“ от 21 до 25 юни.

Всяко от произведенията е вдъхновено от спомените на артистите за дома, пътуването им към Великобритания и надеждите за бъдещето.

Британският „Червен кръст“, който подкрепя творците, посочва, че много от тях са пристигнали в Европа в пика на бежанската криза през 2015 г. Други са открили пътя си към нов живот през Сахара и са били задържани в Либия преди да пресекат Средиземно море.

Тийнейджърка обрисува преживяването на пресечеш Средиземно море с лодка – и заявява, че може да каже името на всеки един от хората на рисунката.

Хало Фриден е написал думата „мир“ на няколко езика – включително на английски, арабски и тигриня, основния език, който се говори в Еритрея. Колажът е вдъхновен от канга, наметка, носена в Източна Африка, върху която са изписани думи и фрази.

Четирима бежанци от Еритрея са вдъхновили скулптора на керамика Грейсън Пери да създаде „Дом“, който изобразява спомени от предишните им животи, включително тази пазарска сергия с плодове и зеленчуци.

„Иншаллах“ се основава на пътуването на тийнейджър през либийската пустиня в претъпкан камион. Когато малко момче паднало от каросерията, хората извикали на шофьора да спре, но той отвърнал „Иншаллах“ – „Божа работа“ – и продължил.

Около 30 стикера са залепени върху спасителна жилетка, дело на няколко младежи. Един от надписите гласи: „Здравей, името ми е Идентификационен номер АВ123456789“, а друг – „Искам равенство“.

„Една държава. Един свят. Една планета. Едно бъдеще.“ е работа, която използва методите от бордовата игра „Змии и стълби“, за да очертае маршрутите, по които бежанците стигат до Великобритания.

„Мир“ е направена от група бежанци, които живеят в Лондон и искат да изразят надеждата си за свят, пълен с мир и любов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg