Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Всичко, което знаем за песните от филма на Дани Бойл за „Бийтълс“

„Yesterday“ представя свят, в който никой не e чувал за Великолепната четворка

„Бийтълс“ в студиото по време на записа на албума „Let It Be“ - Всичко, което знаем за песните от филма на Дани Бойл за „Бийтълс“

„Бийтълс“ в студиото по време на записа на албума „Let It Be“

Едно от най-големите клишета е да се каже, че нещо е „по-голямо от „Бийтълс“. Но в „Yesterday“ – новата музикална комедия от режисьора на „Трейнспотинг“ Дани Бойл и сценариста на „Наистина любов“ Ричард Къртис – един изгряващ музикант постига точно това. Е,  постига го не без малко помощ от своите ливърпулски приятели.

Още от първия тийзър става ясно, че в „Yesterday“ ще има доста песни на „Бийтълс“, включително класики като „Let It Be“ и самата „Yesterday“.

С премиера, планирана за 28 юни, филмът е сред най-нетърпеливо очакваните продукции на 2019 г.

Америка за България

В главната роля е актьорът от британския сериал „Ийстендърс“ Химеш Пател като Джак Малик, певец и автор на песни, блъснат от кола. След като идва в съзнание, той установява с изненада, че е единственият човек на света, който помни „Бийтълс“. Малко по-късно, когато изпълнява написаната от Пол Маккартни песен пред приятели, те остават смаяни от неговия талант. Съвсем скоро Малик се превръща в суперзвезда в един свят, в който ако напишете „Beatles“ в Гугъл, излизат само картинки на бръмбари.

Ето някои от песните, които звучат в трейлъра.

Yesterday

Песента се появява през август 1965-а като част от петия албум на групата и в саундтрака на едноименния филм. Единственият бийтълс, участвал в записа, е Пол Маккартни със струнен квартет. Според книгата на рекордите на Гинес, през ХХ в. песента има около 7 млн. кавъра.

Let It Be

Това е заглавното парче от последния албум на „Бийтълс“. Албумът всъщност е записан преди издадения през септември 1969 г. „Abby Road“, но вижда бял свят чак през май 1970-а, когато „Бийтълс“ вече са се разпаднали.

I Want To Hold Your Hand

Тази песен, издадена през 1963 г., прекарва пет седмици на върха на британските класации и в края на годината става първият им хит, продаден в тираж от над 1 млн. продадени копия само във Великобритания.

Something

Парчето е написано от Джордж Харисън, а според Франк Синатра е „най-добрата любовна песен за последните 50 години“. Доказателство за разцъфналия талант на Харисън, песента е творческият връх на албума „Abby Road“.

Hey Jude

През 1968 г., „Hey Jude“ е първият сингъл, издаден от собствената компания на „Бийтълс“ „Епъл рекърдс“. Великолепната балада, написана от Пол Маккартни, излиза през август 1968-а и остава девет седмици на първо място в американските класации – най-дългият престой на песен на „Бийтълс“ на върха в САЩ.

Почетни споменавания

Макар и да не звучат в трейлъра, имената на песните „And I Love Her“ и „All You Need Is Love“ са включени в диалога на героите. Дали ще се присъединят към списъка на песните, които ще чуем във филма, предстои да разберем на 28 юни.

Пловдив Джаз Фест