Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Всичко от Рембранд, най-голямата в света колекция с негови шедьоври

„Райксмузеум“ в Амстердам с впечатляваща изложба за 350-годишнината от смъртта на художника

Рембранд ван Рейн, „Исак и Ребека“ („Еврейска невяста“), 1665–1669. Снимка: „Райксмузеум“ - Всичко от Рембранд, най-голямата в света колекция с негови шедьоври

Рембранд ван Рейн, „Исак и Ребека“ („Еврейска невяста“), 1665–1669. Снимка: „Райксмузеум“

Амстердамският „Райксмузеум“ отбелязва през 2019-а 350-ата годишнина от смъртта на най-прочутия холандски творец с „Годината на Рембранд“. Предстоящите месеци ще бъдат изпълнени със събития в чест на творчеството на един от най-великите в световната история художници, а „Райксмузеум“ за първи път ще обедини в една изложба всички произведения на Рембранд ван Рейн, с които разполага. Откриването е на 15 февруари.

Проектът предоставя рядка възможност да се видят наведнъж рисунки и офорти на Рембранд от всички периоди в творчеството му, заедно с всепризнати шедьоври като „Нощна стража“ и „Еврейска невяста“. Ще бъдат представени 22 картини, 60 рисунки и над 300 офорта на знаменития холандец.

„Нощна стража“, 1642 г. Снимка: „Райксмузеум“

Вижте още: ИЗЛЪЧВАТ НА ЖИВО РЕСТАВРАЦИЯТА НА ШЕДЬОВЪР НА РЕМБРАНД

Нидерландският музей се гордее, че притежава най-голямата в света сбирка от платна на художника, като освен вече споменатите ще бъдат показани и много портрети, включително и неотдавна придобитите съвместно с Лувъра за €160 млн. сватбени портрети на Мартен Солманс и Опиен Копит.

Обширна е и музейната колекция с графики на Рембранд, които заради крехкостта на хартията рядко се излагат публично. Впрочем, в този случай заглавието на изложбата не отразява напълно истината: във фондовете на музея се съхраняват около 1300 отпечатъка на Рембранд, а за изложбата ще бъдат подбрани само най-добрите 300.

„Три дървата“, 1643 г. Снимка: „Райксмузеум“

Целта на изложбата е да отрази различните аспекти в живота и творчеството на художника, така че ще има няколко тематични раздела. Първият е посветен на началото на кариерата на Рембранд, неговите автопортрети, за да опознае себе си и възможностите на човешката мимика, както и развитието на уменията му.

„Автопортрет“, 1628 г. Снимка: „Райксмузеум“

Втората част на изложбата ще разкаже за средата на художника, неговите близки и приятели. Зрителят ще види колко очарован е художникът от човешките лица, колко внимателно е усъвършенствал изкуството си, непрекъснато наблядавайки външния вид на околните – не само на познати, но и на всички, с които се е сблъсквал на улицата: скитници, просяци, актьори.

„Автопортрет“, офорт. 1639 г. Снимка: „Райксмузеум“

Заключителната част ще бъде посветена на изкуството на разказвача Рембранд, как той умее да интерпретира историите на Стария завет на език, разбираем за неговите съвременници. Стилистичното развитие на художника ще бъде ясно представено – от деликатни и изтънчени образи до по-груби експериментални техники с мощни цветни и светлинни ефекти.

В допълнение към тази изложба, годината на Рембранд в „Райксмузеум“ ще бъде белязана от множество специални събития, лекции и семинари. През есента музеят ще открие втората изложба, посветена на визуалния диалог между двама велики майстори от XVII век – „Рембранд – Веласкес“ (11 октомври 2019 – 19 януари 2020).

Изложбата „Всичко на Рембранд в Райксмузеум“ може да се види в Амстердам от 15 февруари до 10 юни 2019 г.

Вижте още:  АКО РЕМБРАНД И МИКЕЛАНДЖЕЛО ТРЯБВАШЕ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА ИЗЛОЖБИ ДНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах