Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Всяко бъдеще на света присъства на биеналето във Венеция. Без българското

Прочутият форум на съвременното изкуство се открива на 9 май, ние нямаме представител

„Разсъмване“, Емили Бойд. Един от участниците в Биеналето. - Всяко бъдеще на света присъства на биеналето във Венеция. Без българското

„Разсъмване“, Емили Бойд. Един от участниците в Биеналето.

Венеция отново става става дом на съвременното изкуство – на 9 май (събота) се открива 56-ото издание на Международното биенале, което тази година е озаглавено „Всяко бъдеще на света“. Общо 89 държави ще участват в една от най-престижните арт експозиции. Сред тях тази година не попада България, участията ни на това събитие са изключително редки – последното беше през 2011 г. с творбите на Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев.

За първи път в централния павилион – Джиардини дела Биенали, както и в Арсенала ще се представят Гренада, Мавритания, Монголия, Мозамбик и Сейшелите. Сред дългогодишно отсъствие на фестивала се завръщат Еквадор (за последно през 1966), Филипините (1964) и Гватемала (1954).

„Зимна градина“, Марсел Брутер

„Зимна градина“, Марсел Брутер

Очакванията са и тази година над 300 хиляди души да посетят основното и съпътващите го събития. Куратор на биеналето е Окуи Енуезор – за първи път водещата фигура на форума е от Африка.

„Това е нашето 56-о издание. Биеналето е на 120 години, а година след година се движи напред, пише собствената си история, формирана от много спомени, но в частност – дългосрочен успех на различните перспективи, от които да изследваме феномена на съвременното артистично творчество“, казват организаторите.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
„Сини очи“, Уангечи Муту

„Сини очи“, Уангечи Муту

Венецианското биенале има съпътстващи фестивали за музика, театър, архитектура и танц, а в рамките му се провежда и Венецианският филмов фестивал, чиято голяма награда – Златна мечка, е сред най-престижните в света на киното. Основната му програма ще бъде обявена на по-късен етап – към момента все още се набират кандидати за участие.

Биеналето във Венеция, което се провежда веднъж на две години, ще продължи до 22 ноември 2015 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах