Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Грета Тунберг отново номинирана за Нобелова награда за мир

Предложена от шведската Лява партия

Грета Тунберг започна движението си сама с плакат „Училищна стачка за климата“, но идеите ѝ за кратко време събраха милиони последователи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг отново номинирана за Нобелова награда за мир

Грета Тунберг започна движението си сама с плакат „Училищна стачка за климата“, но идеите ѝ за кратко време събраха милиони последователи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грета Тунберг, 17-годишната екоактивистка, е номинирана за Нобелова награда за мир. За втора поредна година момичето получава номинация за престижната награда.

През 2020 г. Йенс Холм и Хакан Свенелинг, членове на шведската Лява партия, издигнаха момичето, защото „е работила усърдно, за да накара политиците да си отворят очите за климатичната криза“ и заради „действията ѝ, които ограничат емисиите и се съобразяват с Парижкото споразумение, следователно са мироопазващ акт“. Миналата година номинацията ѝ бе издигната от трима норвежки депутати. Тогава обаче тя загуби от етиопския премиер Абий Ахмед Али.

През 2018 г. Тунберг започна седмичните си училищни протести в петък с настояване политическите лидери в страната ѝ и по света да предприемат мерки, които да огриначат климатичните промени. Тя е основателка на движението „Петъци за бъдеще“, което се разпростря в цял свят и стигна дори до България.

През септември 2019 г. младата активистка бе удостоена с шведската международна награда „Райт Лайвлихуд“, позната като „алетрантивната Нобелова награда“. Няколко месеца по-късно Тунберг стана Човек на годината на списание „Тайм“.

Вижте още: ГРЕТА ТУНБЕРГ С „АЛТЕРНАТИВНАТА НОБЕЛОВА НАГРАДА“

ГРЕТА ТУНБЕРГ Е ЧОВЕК НА ГОДИНАТА НА СПИСАНИЕ „ТАЙМ“

Лауреатите на Нобеловите награди ще бъдат обявени в началото на октомври.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС