Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Грета Тунберг отново номинирана за Нобелова награда за мир

Предложена от шведската Лява партия

Грета Тунберг започна движението си сама с плакат „Училищна стачка за климата“, но идеите ѝ за кратко време събраха милиони последователи. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Грета Тунберг отново номинирана за Нобелова награда за мир

Грета Тунберг започна движението си сама с плакат „Училищна стачка за климата“, но идеите ѝ за кратко време събраха милиони последователи. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Грета Тунберг, 17-годишната екоактивистка, е номинирана за Нобелова награда за мир. За втора поредна година момичето получава номинация за престижната награда.

През 2020 г. Йенс Холм и Хакан Свенелинг, членове на шведската Лява партия, издигнаха момичето, защото „е работила усърдно, за да накара политиците да си отворят очите за климатичната криза“ и заради „действията ѝ, които ограничат емисиите и се съобразяват с Парижкото споразумение, следователно са мироопазващ акт“. Миналата година номинацията ѝ бе издигната от трима норвежки депутати. Тогава обаче тя загуби от етиопския премиер Абий Ахмед Али.

През 2018 г. Тунберг започна седмичните си училищни протести в петък с настояване политическите лидери в страната ѝ и по света да предприемат мерки, които да огриначат климатичните промени. Тя е основателка на движението „Петъци за бъдеще“, което се разпростря в цял свят и стигна дори до България.

През септември 2019 г. младата активистка бе удостоена с шведската международна награда „Райт Лайвлихуд“, позната като „алетрантивната Нобелова награда“. Няколко месеца по-късно Тунберг стана Човек на годината на списание „Тайм“.

Америка за България

Вижте още: ГРЕТА ТУНБЕРГ С „АЛТЕРНАТИВНАТА НОБЕЛОВА НАГРАДА“

ГРЕТА ТУНБЕРГ Е ЧОВЕК НА ГОДИНАТА НА СПИСАНИЕ „ТАЙМ“

Лауреатите на Нобеловите награди ще бъдат обявени в началото на октомври.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3