Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Втората световна война – холивудска касичка

„Ярост” и „Несломен” - новите упражнения по темата, този път от Брад и Анджелина

"Ярост" с Брад Пит излиза по българските кина на 24 октомври. - Втората световна война – холивудска касичка

"Ярост" с Брад Пит излиза по българските кина на 24 октомври.

Холивуд винаги е обичал филмите за Втората световна война. Независимо дали са драматични, изобличаващи, патриотични, героични или просто кървави, те винаги са печеливши. В крайна сметка това е войната, която бетонира статута на САЩ като суперсила и темата е любима на американските зрители, които генерират значителна част от приходите на всяка кинопродукция.

Последният голям бум на филми за Втората световна беше преди 10-15 години. По онова време излязоха както забележителни заглавия като „Спасяването на редник Райън” и „Тънка червена линия”, така и празни зрелища като „Пърл Харбър”. Сега като че ли модата се завръща и през няколко месеца излиза нов филм за войната срещу Хитлер. През февруари се завъртя противоречивият „Пазители на наследството”, обсъждан надълго и нашироко дори в Белия дом. Лентата, базирана на реални събития за спасяване на откраднати от хитлеристите произведения на изкуството, събра актьорския елит на Холивуд, но не и достатъчно зрители.

Тази грешка, изглежда, ще бъде поправена от следващите две заглави, чиито премиери предстоят. Това са „Ярост” (българска премиера на 24 октомври) и „Несломен” (у нас от 27 февруари 2015 г.). Случайно или не, и в двете от тях е замесено златното семейство на Холивуд – Брад Пит и Анджелина Джоли. Той като актьор в „Ярост”, а тя – режисьор на „Несломен”.

Ярост

Танковият командир Брад Пит и неговият екипаж в „Ярост”

Танковият командир Брад Пит и неговият екипаж в „Ярост”

Около новия филм с Брад Пит се шуми повече от година. В клюкарските издания редовно се появяваха папарашки кадри на актьора от снимачния процес с дежурните коментари към тях колко е променен/напълнял/секси/остарял и т.н. По-същественото в режисирания от Дейвид Айър („Тренировъчен ден”) филм, е, че наред с многото бойни сцени успява да пресъздаде ужасите на войната през погледа на един човек. И този човек е Брад Пит, вече напълно узрял за по-драматични роли.

Действието в „Ярост” се развива през април 1945 г. Американският танков командир Уордади (в ролята Брад Пит) и неговият екипаж трябва да изпълнят важна мисия в сърцето на нацистка Германия.

Впрочем, Пит вече е изучил напълно всичко характерно за периода на Втората световна война – в „Седем години в Тибет” той бе австрийският алпинист Хайнрих Харер, а в „Гадни копИлета” предвожда отряд от американски евреи, които водят своя лична война срещу най-агресивните нацистки офицери.

Несломен

WWII-2-a

Джак О’Конъл в ролята на олимпийския бегач Луис Замперини, който прекарва две години в японски военнопленнически лагер.

Режисираният от Анджелина Джоли филм няма претенциите да бъде зрелищен като „Ярост”, но пък разчита на драматичен сюжет от братята Коен. „Несломен” е базиран на истинската история на американския олимпийски бегач Луис Замперини (в ролята новоизгряващата звезда Джак О’Конъл).

На Олимпиадата в Берлин през 1936 г. атлетът е сред „щастливците”, избрани да се запознаят с Адолф Хитлер. Години по-късно Замперини е мобилизиран в армията след японската бомбардировка над Пърл Харбър. След като е свален от самолета си над Тихия океан, спортистът прекарва заедно с партньора си 47 дни на сал. Двамата са заловени от японците и пратени във военнопленнически лагер, където нашият човек оцелява две мъчителни години.

Филмът е вдъхновен от романа на Лаура Хиленбранд – Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption, и според Анджелина Джоли е най-трудният проект, с който се е захващала като режисьор.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg