Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Втори милиардер се отправя към ръба на космоса

Джеф Безос ще лети с най-възрастния и най-младия човек, стъпвали извън орбита (линк)

От ляво надясно: Марк Безос, Джеф Безос, Оливър Димън и Уоли Фънк. Снимка: Blue Origin - Втори милиардер се отправя към ръба на космоса

От ляво надясно: Марк Безос, Джеф Безос, Оливър Димън и Уоли Фънк. Снимка: Blue Origin

Втори милиардер ще се отправи към ръба на космоса на 20 юли – след като Ричард Брансън вече летя извън орбита преди 9 дни, във вторник ракета на „Blue Origin“ ще понесе към звездите собственика на компанията и най-богатия мъж на планетата Джеф Безос. Основателят на „Амазон“ ще бъде придружен от брат си Марк Безос, 82-годишната пионерка в космическата надпревара Уоли Фънк и 18-годишния студент по физика Оливър Димън – най-възрастния и най-младия човек, летели в космоса. Полетът е насрочен за 14,30 ч. българско време и ще може да се проследи на живо, но са възможни забавяния.

Милиардерът и компания ще пътуват в ракета с огромни прозорци, които ще предложат спираща дъха гледка над планетата ни. Ракетата „New Shepard“ е създадена с цел космически туризъм – наскоро зародила се индустрия, която чака да бъде експлоатирана, отбелязва Би Би Си.

„Вълнувам се, хората ме питат дали съм притеснен – коментира Безос пред Си Би Ес Нюз. – Не се притеснявам, любопитен съм. Искам да знам какво ще научим. Подготвени сме, превозното средство е готово, екипажът е готов, екипът е страхотен.“

Особено се вълнува Фънк, първата жена пилотен инструктор в американската армия, която казва, че от дълги години чака да лети в космоса и дори се разминава на крачка от това преди години, когато е част от групата „Меркурий 13“. Групата жени преминава същите изпитания като мъжете астронавти, но така и не получават възможност да летят в космоса. За да отпразнува сбъдването на мечтата си, тя обещава да прави салта, веднъж щом ракетата вече не е под влияние на земната гравитация.

Полетът ще достигне височина от 106 км и ще трае около 11 минути. И докато полет с ракета на „Върджин галактик“, компанията на Брансън, струва около 250 хил. долара, цената на билета с „Blue Origin“ засега не се съобщава. За да избере четвъртия член на екипажа си, Безос проведе търг, спечелен от анонимен участник срещу 28 млн. долара. Победителят обаче отстъпи мястото си заради „проблеми с графика“. Така на борда на ракетата се отвори място за втория победител в аукциона, Джос Димън, собственик на „Somerset Capital Partners“, инвестиционна компания в Нидерландия. Димън прати сина си Оливър вместо това.

Приключенията на Безос и Брансън в космоса дадоха повод за редица критики с аргумента, че парите, похарчени за десетина минути извън орбита, могат да бъдат използвани за каузи, които да подпомогнат цялото човечество, като борба с климатичните проблеми или финансиране на равномерното разпределение на ваксините в света. Безос засега не е отговорил на критиците си (които не пропускат да изтъкнат, че след развода бившата му съпруга Макензи Скот се е отдала почти изцяло на благотворителност), но Брансън коментира така:

„Разбирам, но мисля, че хората, които казват това, не са напълно наясно какво значение има космосът за Земята“.

Вижте още: КОСМИЧЕСКАТА НАДПРЕВАРА МЕЖДУ МИЛИАРДЕРИТЕ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Междувременно петицията „Не позволявайте на Джеф Безос да се върне на Земята“ все още набира сила и е подписана от близо 163 хил. души.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС