POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Втори почетен „Сезар“ за Теодор Ушев

Режисьорът получи медал за анимационната адаптация на „Физика на тъгата“

Теодор Ушев с почетната награда „Сезар“. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Втори почетен „Сезар“ за Теодор Ушев

Теодор Ушев с почетната награда „Сезар“. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Теодор Ушев получи втори почетен медал „Сезар“, този път за късометражната си анимация „Физика на тъгата“. Филмът му по едноименния роман на Георги Господинов е селектиран в „Златни нощи“ – програма на Френската филмова академия и собствениците на киносалони във Франция, която представя заглавия, отличени от други филмови организации и фестивали по света. Прожекциите са били в Париж през юли, а през септември предстои „Физиката“ да бъде излъчен в още френски градове и по света.

През 2018 г. режисьорът бе отличен със „Сезар“ за „Сляпата Вайша“, отново адаптация по произведение на Георги Господинов. Наградата, финансирана от френското културно министерство, е създадена по подобие на американските „Оскари“ и всяка година избира най-доброто от европейското кино и култура, за да го популяризира пред широка публика. Академията не предвижда категория за чуждестранни късометражни филми и селекцията „Златни нощи“ се явява компенсация на този пропуск. В програмата влизат единствено заглавия, които са носители на престижни филмови награди като „Оскар“, „Бафта“, „Гоя“ и др.

Тази година селектираните филми са седем и всеки режисьор получава почетно отличие от Академията. За „Златни нощи“ е предвиждана бляскава закриваща церемония в централата на ЮНЕСКО, но тази традиция е била прекъсната заради Ковид-19.

В следващите дни „Физика на тъгата“ ще има прожекции в Мексико, Франция, Италия, Португалия и Испания. Във втората половина на септември Теодор Ушев ще пристигне в България, за да представи лично селекция от свои късометражни филми. Паралелно с това зрителите ще получат още една възможност да гледат „Физика на тъгата“ и „Сляпата Вайша“ на 15 септември.

Отзивите за „Физика на тъгата“ са „повече от впечатляващи по думите на хората от Академията“, казва  Ушев във Фейсбук.

„Без тържествени церемонии както миналия път за „Вайша“, но все така ценен за мен – допълва той. – Този медал е повече от награда за мен. Той ми дава сили и поощрение да продължавам да правя това, което обичам.

„Филмът е разтърсващ, но и пътят ти е трънлив. Наградите са за това, че рядко скланяш глава и оставяш ярка следа“, коментира Мина Милева от режисьорското дуо Милева-Казакова, които представиха страната ни в Кан с „Жените наистина плачат“.

„Ценят авторското кино! Честито! Голяма награда!“, пише и Весела Казакова.

Поздравления Ушев получи и от Георги Господинов.

Вторият почетен медал „Сезар“ за Теодор Ушев. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Вижте още: ТЕОДОР УШЕВ ПРЕДСТАВЯ СВОИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче