Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Вторият дом“ на Луис Армстронг унищожен от урагана Айда

Сринат е магазинът, където джаз музикантът работил като малък и купил първия си корнет

Останките от магазина на семейство Карнофски след урагана Айда. Снимка: Стопкадър/Джак Ройър/Туитър - „Вторият дом“ на Луис Армстронг унищожен от урагана Айда

Останките от магазина на семейство Карнофски след урагана Айда. Снимка: Стопкадър/Джак Ройър/Туитър

Сградата с историческа стойност „Karnofsky Store“ – магазинът, смятан за втори дом на Луис Армстронг – е била разрушена от урагана Айда, който унищожи част от щата Луизиана през уикенда. Магазинът в Ню Орлиънс, откъдето музикантът купува първия си корнет, е бил сринат до основи, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

„Карнофски“ първо работи като шивашки магазин на еврейско семейство, което живее в същата сграда. Като малък Армстронг е работил за тях, а те му предоставяли не само храна и други удобства, но и го подкрепяли в опитите му да напредва в музиката. Семейство Карнофски играе голяма роля в първите години на Армстронг като музикант – през 1913 г. шивашкият магазин се превръща в магазин за джаз музика и те му заемат пари, за да си купи първия корнет.

Зданието е вписано в националния списък с исторически забележителности, отбелязват от пресслужбата на „National Parks Service“, посветили програма на историята на джаза в Ню Орлиънс.

„Морис Карнофски, синът в семейството и приятел на Армстронг от детските му години, отваря първия магазин за джаз музика в града „Morris Music“ на това място. През годините той няколко пъти сменя адреса си, но винаги е място за срещи за музикантите. Армстронг е посещавал приятелите и колегите си джаз музиканти в магазинчето при честите си завръщания в града“, казват от федералната агенция, отговорна за управлението на всички национални паркове, много национални паметници, както и за територии и други имоти с историческа стойност.

По-късно магазинът „Карнофски“ е изоставен. През годините има много инициативи за връщане на мястото към живот, включително през 2019 г. компанията за недвижимо имущество „GBX Group“ купува няколко имота на същата улица с идеята да ги превърне в нощни клубове и средища на джаза. Сградата все още е била неизползваема, когато ураганът връхлетял града през уикенда.

Тежки са щетите и по съседния клуб „The Little Gem Saloon“, където музиканти като Бъди Болдън, Фреди Кепард и Джели Рол Мортън често са свирили.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg