VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вулкан изригна в Чили, хиляди са евакуирани (снимки и видео)

Калбуко не се бе пробуждал близо половин век

Изригването на вулкана е изненадало властите. - Вулкан изригна в Чили, хиляди са евакуирани (снимки и видео)

Изригването на вулкана е изненадало властите.

Вулканът Калбуко в южната част на Чили изригна два пъти само за няколко часа и наложи евакуацията на повече от 4 хиляди души в радиус от 20 км. Видеозаписи от мястото показват огромен стълб от изригваща лава и пепел.

Калбуко е един от много действащи вулкани в Чили, но от 42 години не се бе пробуждал, а сегашното му изригване е изненадващо за властите. Според Алехандро Вергес от местното звено за реагиране при извънредни ситуации, Калбуко не е бил под специална форма на наблюдение.

vulcan1

Близкият град Пуерто Монт е вече обхванат от облака пепел, а телевизии показаха мащабни задръствания и километрични опашки на някои от бензиностанциите. Пуерто Варас, който също е в района, е с повишена степен на внимание.

„Никога не съм виждала нещо такова преди. Уплаши ме още в началото, започнах да се чудя какво ще се случи с мен“, разказва неназована жена пред „Би Би Си“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС