POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вулкани убили древноегипетската цивилизация

Пепелта и горещите газове нарушили мусонния цикъл, понижили нивото на водата в Нил и това довело до масов глад

Съществуването на Древния Египет като антична култура е зависeло от ежегодните разливи на река Нил. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Вулкани убили древноегипетската цивилизация

Съществуването на Древния Египет като антична култура е зависeло от ежегодните разливи на река Нил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международна група изследователи е стигнала до извода, че вината за края на древната египетска цивилизация е изригването на вулкани, довело до глобални промени в климата. Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

Съществуването на Древния Египет като антична култура е зависeло от ежегодните разливи на река Нил. Богатата на микроелементи и органични вещества вода периодично заливала обширната долини и така поддържала плодородието на местните почви. Това обусловило развитието на земеделието в региона. По тази причина почти всички големи египетски градове били построени в речната долина.

Разливът на Нила, на свой ред, зависел от мусонните порои на територията на Етиопските планини. Дъждовният период започвал през юни и продължавал до декември, като пикът на валежите се падал през летния сезон. Древните египтяни започвали да сеят през октомври, когато водите на реката вече отстъпвали, излагайки почвата, покрита с кал. Но в някои години Нил почти не наводнявал долината, което водело до лоша реколта и до драстични промени в икономиката и политиката.

Учените са установили, че вулканичните изригвания, чрез които големи количества вдигнати във въздуха частици прах навлизат в земната атмосфера, могат да причинят спад в нивото на водата в Нил. Заради частиците голяма част от слънчева светлина се отразява от газовата обвивка на планетата обратно в космоса, а това влияе върху разпределението на топлината и валежите в целия свят.

Според историческите данни, един от периодите на суша в поречието на Нил е настъпил по времето на династия на Птолемеите. През 44 пр. н. е., когато Египет е управляван от Клеопатра, на няколко места по света се случили мощни вулканични изригвания. Пепелта и горещите газове нарушили мусонния цикъл, понижили нивото на водата в Нил и това довело до масов глад. А той предизвикал безредици, междуособици и неизбежната поява на чужди завоеватели.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС