Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Възкресение в последния клип

Във видеото към песента, което излезе 2 дни преди смъртта на Дейвид Боуи, го виждаме като библейския Лазар

Дейвид Боуи превърна смъртта си в произведение на изкуството. - Възкресение в последния клип

Дейвид Боуи превърна смъртта си в произведение на изкуството.

Последният запис на Дейвид Боуи е бил внимателно дирижирано сбогуване на музиканта с феновете му, потвърди неговият продуцент Тони Висконти. Видеоклипът, който сега милионите фенове виждат в различна светлина, показва изпълнителя на болнично легло и завършва с оттеглянето му в тъмен килер или дрешник. Същият дрешник, от който в първите секунди излиза някой, а ние виждаме само пръстите на едната му ръка. 

Песента Lazarus („Лазар“ – библейският персонаж, с когото Исус извършва едно от най-големите си чудеса, възкресявайки 4 дни след погребението му) излиза на 69-ия рожден ден на Боуи – само два дни преди смъртта му, и започва с думите:

Look up here, I’m in Heaven! (Погледнете насам, аз съм в рая!)

„Погледнете ме, аз съм в рая!“

Погледнете ме, аз съм в рая!

Висконти, продуцентът, който работи с Боуи по последния му албум, потвърди, че песента и клипът са специално направени, за да бъдат издадени в точния момент – като „прощален подарък“ за неговите фенове.

На своята страница във Фейсбук Висконти пише:

„Дейвид винаги правеше това, което иска. Той искаше да се сбогува по своя си начин и искаше да го направи по най-добрия начин.“

„Смъртта му не бе по-различна от живота му – произведение на изкуството.“

„Той направи Blackstar за нас, неговия прощален подарък.“

„От една година знаех, че всичко ще стане така. И все пак, не бях подготвен.“

„Той беше изключителен човек, пълен с любов и живот. Винаги ще бъде с нас.“

„Сега е уместно да плачем.“

Вижте още: ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ЗАТВОРИ ВРАТАТА СЛЕД СЕБЕ СИ

Кадър от Lazarus

Кадър от Lazarus

Оттеглянето от този живот

Висконти е говорил и преди за създаването на албума, записан само в три сесии през първите месеци на 2015 г. Но чак сега става ясно, че певецът и най-близките му са подготвяли неговото издаване в самия край на живота му, настъпил след 18 месечна борба с рака.

Боуи в клипа Blackstar

Вижте още: ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ СИ СПОМНЯ ЗА МЕН СЛЕД 1000 Г.

Lazarus не показва смъртта, а възкресението на героя – в първите кадри той лежи мъртъв, с превързани очи и монети върху тях. Боуи лесно може да се сравни с библейския Лазар – артистът знае, че музиката му ще преодолее смъртта. Както казва в лебедовата си песен:

„Имам драма, не може да бъде открадната, всеки ме познава сега.“

Изгубеният астронавт и опашатата жена

В Blackstar, другото видео от едноименния албум, отново виждаме мъртвия Боуи с превързаните очи, там е и майор Том, астронавтът, изгубен някъде в космоса, от който е останал само един скелет в скафандър. Когато красива жена със сключени вежди и дълга опашка отваря шлема, черепът се оказва покрит със злато и диаманти…

Черепът, обсипан със злато и диаманти

Посланията в двата клипа – тайни или явни, са толкова много, че могат да имат хиляди версии за възможните им значения. Смъртта придава нов смисъл на изкуството, но изкуството придава нов смисъл на живота и смъртта.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg