СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вятърна мелница от Монмартър, рисувана от Ван Гог, за пръв път пред публика

Част от колекцията на френско семейство, картината ще бъде предложена на търг в „Сотбис“

Винсент Ван Гог, „Сцена от улица в Монмартър“, 1887 г. Репродукция: „Сотбис“ - Вятърна мелница от Монмартър, рисувана от Ван Гог, за пръв път пред публика

Винсент Ван Гог, „Сцена от улица в Монмартър“, 1887 г. Репродукция: „Сотбис“

Картина на Ван Гог, рисувана в Париж, ще бъде представена за пръв път пред публика от създаването ѝ през пролетта на 1887 г. Част от колекцията на френско семейство, творбата ще бъде представена в Париж, Лондон и Амстердам, преди да бъде предложена на търг в „Сотбис“ през март. Първоначалната ѝ оценка е между 5 млн. и 8 млн. евро.

„Scène de rue à Montmartre“ (Сцена от улица в Монмартър) изобразява популярната вятърна мелница „Moulin de la Galette“, която е унищожена през 1911 г. По онова време Монмартър се трансформира от селски квартал на Париж в развлекателния район на столицата. Много бързо става популярен с десетките си кафенета и ресторанти, вдъхновение за художници, писатели и интелектуалци със своята бохемска атмосфера.

Картината е рисувана по време на двете години, които художникът прекарва във френската столица – от 1886 до февруари 1888 г., след това Ван Гог заминава за Арл. В Париж живописецът живее при брат си Тео. Експертите са на мнение, че в тези две години той оформя стила си, който по-късно става уникален и разпознаваем. Тъкмо в Париж Ван Гог за пръв път се среща с импресионизма, запознава се с Моне и Писаро, среща и по-младото поколение художници, представители на което са Пол Синяк, Емил Бернар и Анри дьо Тулуз-Лотрек.

През 1920 г. „Сцена от улица в Монмартър“ попада в частен френски колекционер и от тогава не е показвана пред публика, макар и да се появява в седем каталога към изложби.

Много малко картини от периода на Ван Гог в Монмартър са все още в ръцете на частни колекционери – повечето се намират в колекции на престижни музеи по света – коментира Орели Вандервоорд от „Сотбис“. – Появата на картина от този калибър, от такава иконична серия, несъмнено е голямо събитие.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90