Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Взривен ли е най-важният храм в Палмира? Мненията са противоречиви

Светилището на Бел - поредната цел в джихада срещу културата

Храмът на Бел е сред най-добре запазените сгради в Палмира. Сега е цел на Ислямска държава. - Взривен ли е най-важният храм в Палмира? Мненията са противоречиви

Храмът на Бел е сред най-добре запазените сгради в Палмира. Сега е цел на Ислямска държава.

Мистерия обви най-важния храм в древния град Палмира – светилището на Бел. След като по-рано активисти и местни жители, цитирани от „Асошиейтед прес“, съобщиха за мощна експлозия, при която зданието се е сринало, от агенцията по антиките в Сирия коментираха пред Би Би Си, че взрив наистина е имало, но храмът е цял.

„Пълно разрушение – разказа по-рано местен пред „Асошиейтед прес“. – Камъни и колони са на земята. Експлозията беше оглушителна.“

Не е така обаче според директора на агенцията по антиките в Сирия Мамун Абдулкарим. Пред Би Би Си той потвърждава за опит на Ислямска държава да разруши храма и за силен взрив в периметъра на светилището, но твърди, че колоните и санктуарият на храма са непокътнати.

При все това обаче властите не могат да се доближат достатъчно, за да установят има ли някакви щети по сградата.

Преди седмица джихадистите взривиха друг основен храм в града – този на Баал-Шамин – и дори разпространиха снимки от деянието, които оставиха без думи световната изследователска общност. Дни по-рано стана ясно, че археологът Халед Асаад, прекарал близо половин век в разкопки в Палмира, е бил екзекутиран, след като не е пожелал да съдейства на джихадистите.

Храмът на Бел, издигнат преди близо две хиляди години, е бил център на религиозния живот. Той бе и една от най-запазените части в древните руини на Палмира, наричан още Невестата на пустинята. Градът през Второто хилядолетие пр. Хр. През I-III век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен е от римляните през 273 г. В миналото е бил важен пункт на пътя на керваните през Сирийската пустиня.

Палмира е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и бе сред големите туристически дестинации в Сирия преди страната да влезе в гражданска война. През май в града нахлуха джихадистите от Ислямска държава, след като вече бяха разрушили редица антични обекти. В края на февруари те разбиха с чукове в Мосулския музей безценни асирийски статуи и други артефакти, някои датиращи от три хиляди години. Последва нахлуване с булдозери и взривове в древната столица Нимруд, погром в Хатра, изравняване със земята на руините на Дур Шарукин.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg