СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Взривове в Санкт Петербург, 10 убити

Над 50 са ранените. Открито е трето неизбухнало взривно устройство

 - Взривове в Санкт Петербург, 10 убити

Два взрива разтърсиха метрото в Санкт Петербург, съобщават ТАСС и редица руски и други медии. Очевидци информират за жертви и ранени, сред които и деца. Според агенция ТАСС, загиналите са 10.

Експлозиите гръмнали около 14,40 ч. на две метростанции: „Площад Сенная“ и „Тенхологически институт“. След инцидента са затворени всички станции на подземната железница.

По време на взривовете руският президент Владимир Путин е бил в Санкт Петербург и е произнасял реч. Държавният глава е информиран веднага за произшествията в метрото и лично обяви, че се разглеждат всички възможни хипотези. Той уточни, че се обсъжда не само тероризъм, но и битови и криминални версии, отбелязва „РИА Новости“.

„Правоохранителните органи и специалните служби работят (…), за да изяснят причините за случилото се и да дадат пълна оценка на това какво е станало – каза Путин, цитиран от ТАСС. –  Вече разговарях с ръководителите на спецслужбите, с директора на ФСБ.“

По думите на Путин, градските власти, ако трябва и федералните, ще предприемат всички възможни мерки, за да окажат помощ на семействата на загиналите и пострадалите.

По информация на ръководителя на пресслужбата на губернатора на Санкт Петербург Андрей Кибитов пострадалите са около 50, с тях работят медици и в момента на местопроизшествията са на разположение 17 екипа на Бърза помощ.

Ранените при взривовете са около 50.

Според Агенция „Интерфакс“ едното самоделно взривно устройство е с 200-300 грама тротилов еквивалент. Изданието „Фонтанка“ съобщава, че на Трета станция на метрото в града – „Площад Въстание“ – е намерена още една бомба, невзривена. В момента спецсилите я обезвреждат. На тази станция се намира главната жп гара в града – „Московска“.

„Интерфакс“ пише, че засега не се потвърждава версията за терористи самоубийци.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg