POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Вятърът на промяната” на Скорпиънс – с нов текст за Украйна

Клаус Майне отказва да „романтизира Русия”

Клаус Майне на концерта на „Скорпиънс” в Будапеща от 30 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Вятърът на промяната” на Скорпиънс – с нов текст за Украйна

Клаус Майне на концерта на „Скорпиънс” в Будапеща от 30 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Скорпиънс” промениха текста на една от най-известните си песни – „Wind of Change” (Вятърът на промяната), разказа вокалистът на групата Клаус Майне в интервю за немското издание „Ди Цайт”. Причината според него е, че вече „не трябва да бъде романтизирана Русия”.

„Да пея „Wind of Change”, както винаги сме я пели, вече не е естествено – казва Майне. – Просто не е редно да се романтизира Русия с текст като „I follow the Moskva / Down to Gorky Park … Let your balalaika sing” (Следвам Москва/надолу към парк Горки…Нека пее твоята балалайка).”

Затова „Скорпиънс” решават да променят думите и в голямото турне в САЩ и Европа, което започна на 26 март в Лас Вегас, песента ще бъде изпълнявана с текст: “Now listen to my heart / It says Ukrainia / Waiting for the wind to change.” (Сега слушай сърцето ми / То казва Украйна / Чакам вятърът да се промени).

Песента „Вятърът на промяната”, изпълнена от „Скорпиънс” при падането на Берлинската стена, стана символ на края на съветската ера и сриването на социализма. Тя беше избрана за песен на ХХ век от немските зрители.

Майне, автор на музиката и текста на рокбаладата, разказва, че е написал песента на 3 и 4 септември 1989 г., малко след като посещават музикален фестивал в Москва, където усещат, че промените вече витаят във въздуха.

Новият текст на „Вятърът на промяната” е и начин „Скорпиънс” да заявят подкрепата си за Украйна, след като бяха упреквани, че досега не са реагирали на войната, започната от Русия. Немската рокбанда е свързвана с приятелския кръг на Герхард Шрьодер, който бе разобличен като руски газов лобист.

„Не съм говорил с Шрьодер от известно време – казва Майне пред „Ди Цайт”. – Поведението му е трудно за разбиране.”

Немският политик едва на 20 май след много публични упреци напусна поста си в Управителния съвет на „Роснефт”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс