Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

WWF: Отстрелът на мечката край Белица е крайна мярка

Организацията ще работи с отговорните институции за алтернативно решение на проблема

Кафявата мечка е вписана в Червената книга за застрашени видове. Снимка: WWF България - WWF: Отстрелът на мечката край Белица е крайна мярка

Кафявата мечка е вписана в Червената книга за застрашени видове. Снимка: WWF България

Природозащитната организация WWF се обяви против директното пристъпване към убийството на мечката, нападнала жена край Белица миналата седмица. Случаят с нападението, при което жена е пострадала, докато беряла гъби в гората над града, предизвика реакции на десетки активисти в социалните мрежи и доведе до протест в центъра на София след издадено от Министерство на земеделието разрешително за отстрела на дивото животно.

Възмущението на хората не се разсея, въпреки уверението на кмета на града Радослав Ревански, че мечката няма да бъде застреляна, освен ако не нападне отново.

Вижте още: РАЗРЕШИХА УБИЙСТВОТО НА МЕЧКАТА, НАПАДНАЛА ЖЕНА КРАЙ БЕЛИЦА

Кафявата мечка, често срещана в района на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина, е вписана в Червената книга на България като застрашен вид, изтъкват от организацията и настояват за внимателно разследване на казуса с участието на водещи експерти по вида. Вече е била осъществена връзка с всички заинтересовани страни и експерти по темата в търсене на алтернативни решения.

„На първо място, ние от все сърце желаем бързо и пълно възстановяване на пострадалата жена. Също така разбираме тревогата на местните жители и нуждата им от сигурност – казват в становището си от WWF. – Трябва да се разгледат всички възможни алтернативи на действие и да се избере вариант, който да гарантира безопасността на хората, без необосновано погубване на екземпляр от вид, включен като застрашен в Червената книга на България.“

Към момента няма данни мечката да е нападала хора преди, отбелязват от организацията и подкрепят тезата, изразена от специалистите – животното е нападнало, защото се е почувствало заплашено и не е имало свободен път за бягство. Гората трябва да бъде призната като дом на мечките и понякога инстинктът за самосъхранение на вида срещу непознати посетители води до подобни инциденти, се казва в изявлението.

„В този контекст директното пристъпване към отстрел на дивото животно би било крайна мярка – продължават от WWF. – Ние сме за търсене на варианти на действие, които биха създали защитена среда за местните хора и в същото време биха опазили богатото биоразнообразие в горите. Присъствието на мечките в българските гори е не само повод за радост и гордост, но и предполага отговорност от наша страна, а също и изисква предпазливост, както и подходящо поведение.“

В заключение от организацията припомнят и неписаните правила за действие при среща с мечка – отдалечаване от обозначените им пътеки и маршрути случаи и вдигане на шум. Мечките имат вроден страх от човека и предпочитат да избягват срещите си с него, казват от WWF.

От организацията „Четири лапи“, която управлява Парка за танцуващи мечки край Белица, също се обявиха против убийството на мечката и заявиха, че техни специалисти ще опитат да привлекат дивото животно нагоре в гората, за да се избегнат повторни агресивни срещи с хората.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg