Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ядосаното пиле – новата икона на неонацистите

Защо белите расисти се влюбиха в Angry Birds: Филмът

Пилето Ред е самотен неудачник, преди неговият остров да бъде нападнат от хранещи се с яйца прасета. Тогава той се превръща в герой, а безсмисленият му гняв - в праведна ярост. - Ядосаното пиле – новата икона на неонацистите

Пилето Ред е самотен неудачник, преди неговият остров да бъде нападнат от хранещи се с яйца прасета. Тогава той се превръща в герой, а безсмисленият му гняв - в праведна ярост.

Белите расисти имат нов герой: Ред, ядосаната птица от филма Angry Birds (озвучен на български от Слави Трифонов – бел. ред.). Както може да се досетите от името му, героят на новия детски филм е пернато същество, което има проблем да контролира гнева си. Той е самотен неудачник, преди неговият остров да бъде нападнат от хранещи се с яйца прасета. Тогава Ред се превръща в герой, а безсмисленият му гняв – в праведна ярост, и той повежда другите птици в тотална война за унищожение на свинския враг.

Въпреки че в епохата на Тръмп не са лишени от икони, белите расисти се влюбиха в Ред от пръв поглед. Грегъри Худ, който пише за неонацисткия сайт Counter-Currents, заявява:

„Трудно е да се отрече, че филмът е просто гигантска метафора за бежанската криза в Европа. Разглезен остров на щастливи птици не разпознава заплахата от натрапниците.“

Худ сравнява Ред с Джордж Линкълн Рокуел (1918-1967), основател на Американската нацистка партия.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Джеймс Къркпатрик от белия националистически антиимигрантски сайт V-Dare се съгласява – и призовава читателите да заведат децата си да видят Angry Birds, „защото филмът е „поучителна приказка“ за бежанската заплаха. Анонимната личност, която държи хаштага #WarOnWhites (Войната срещу белите) в Туитър, също изглежда голям фен на Angry Birds fan.

Базиран на игра, създадена за клетъчни телефони, „Angry Birds: Филмът“ е бил почти обречен да има опростен дуалистичен сюжет за доброто и злото. Расистите, които обичат филма, може би трябва да се замислят какво означава за тяхната идеология нуждата да бъде потвърдена от възможно най-недоразвития наратив.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах