Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ядрото на Земята се върти по-бавно от останалата част на планетата

Промените в скоростта на въртене на ядрото вероятно са в цикъл от 70 години, предполагат геолози

Инсталация в музей CosmoCaixa в Барселона представя модел на земното ядро. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ядрото на Земята се върти по-бавно от останалата част на планетата

Инсталация в музей CosmoCaixa в Барселона представя модел на земното ядро. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ядрото се върти по-бавно от останалата част на на Земята, гласят резултатите от проучване, публикувано в „Nature Geoscience“. Колкото и да звучи като сюжет на апокалиптичен филм, откритието не вещае край на живота на планетата, твърдят специалистите. Сферата от нагорещена маса с размери по-малки от Луната, е изоставала в скоростта на въртенето си и в миналото, уверяват И Ян и Сяодун Сун, геолози от Пекинския университет, които ръководят изследванията в продължение на години.

Още в средата на 90-те експерти с изненада установяват, че ядрото на планетата се движи със собствена скорост и дори малко изпреварва останалата част на планетата. Около 2009 г. скоростта на ядрото е започнала да намалява и към днешна дата се върти по-бавно, посочва „Вашингтон Поуст“.

Геолозите от години водят спорове как земното ядро влияе на ежедневието на планетата при определянето на дължината на деня и при промените в магнитното поле. Счита се, че процесите, протичащи хиляди километри под земната повърхност намират отражение върху магнитното поле около планетата, което пък от своя страна действа като щит срещу вредната космическа радиация.

Няма изгледи в близко бъдеще ядрото да спре да се върти, отбелязват учените от Пекин и изследват вероятността дали промените в скоростта на въртене на ядрото не са в цикъл от 70 години.

Мнозина геолози са на мнение, че поведението на земното ядро оказва влияние върху продължителността на деня, но промените са по-скоро незначителни и ограничени най-много до няколко минути. Знае се, че денят на Земята се удължава с по няколко милисекунди, но заради други природни сили, включително влиянието на Луната. Но изключително прецизните атомни часовници отчитат мистериозни колебания, които най-вероятно са свързани тъкмо с опитите на ядрото да напасне скоростта си с останалата част от планетата.

Тъй като ядрото е изключително трудно за проучване, промените в него често дават ход на спекулативни изводи, отбелязва „Вашингтон Поуст“ – някои учени дори не са убедени, че ядрото се движи самостоятелно, други смятат, че цикълът на забавяне и увеличаване на скоростта му продължава не 70, а само 6 години.

„Не мисля, че сложните неща са новост в геологията – коментира Елизабет Дей от „Imperial College London“. – Знаем, че повърхността на планетата е сложна и няма никаква причина да смятаме, че в дълбочина това се променя. Но за да твърдим с увереност как се движи земното ядро в сравнение с повърхността, ни трябват още много данни.“

Откритията на китайския екип няма да повишат цената на картофите от утре, успокоява шеговито Пол Ричадрс, сеизмолог от Университета „Колумбия“.

„Дебатът повдига много по-важни въпроси за земното формиране и как външните слоеве на ядрото поддържат живота на повърхността – нещо, което ще даде ход на изследванията за гостоприемността на скалисти планети от други слънчеви системи.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg