Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Яйце на Фаберже задържано във Великобритания заради войната в Украйна

Скъпоценност, притежание на санкциониран руски олигарх

Първото яйце на Фаберже, поръчано от цар Александър III за съпругата му, през 1885 г. Снимка: Музей на Фаберже в Санкт Петербург - Яйце на Фаберже задържано във Великобритания заради войната в Украйна

Първото яйце на Фаберже, поръчано от цар Александър III за съпругата му, през 1885 г. Снимка: Музей на Фаберже в Санкт Петербург

Произведения на Фаберже, които в началото на май бяха изложени в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон, няма изглед скоро да се върнат при руските си притежатели, съобщава „Арт Нюзпейпър“. След края на експозицията „Фаберже в Лондон“ от 8 май, две ценности са задържани на Острова, тъй като са притежание на руски олигарх, санкциониран във връзка с руската война в Украйна. Това са първото яйце, поръчано на Фаберже през 1885 г., и златна табакера от 1913 г., изработена за фамилията Ротшилд.

И двете произведения са собственост на олигарха Виктор Векселберг, попаднал под санкциите на Великобритания още на 15 март. Процесът по връщането на творбите в Русия в момента се разисква от британското Министерство на културата, медиите, спорта и дигиталните въпроси. Въпреки това дейността попада повече под юрисдикцията на Министерство на финансите, и по-конкретно на комисията, занимаваща се с налагането и прилагането на финансови санкции, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

Говорител на културното министерство потвърждава пред изданието, че в момента се търсят начини за легалното връщане на предметите в Русия с оглед на ограниченията. При нормални обстоятелства заетите от чужбина произведения се връщат на притежателите си за около седмица.

Яйцето на Фаберже, поръчано от цар Александър III за съпругата му, както и табакерата със златно покритие на Ротшилд, обичайно може да се разгледат в музея на Фаберже в Санкт Петербург, собственост на Векселберг. Заемките за изложбата на „Виктория и Албърт“ идват още от Кремълския музей в Москва, от Ермитажа и от „Петерхоф“ в Санкт Петербург. Общата стойност на произведенията възлиза на десетки милиони евро, сочат изчисленията.

Дори и връщането на творбите в Санкт Петербург да бъде одобрено от финансовото министерство, остава въпросът с логистиката, тъй като от началото на руската война в Украйна въздушните транспортни връзки между Русия и Великобритания са прекъснати. Докато институцията не излезе с решение – или докато не се сложи край на бойните действия в източна Украйна – яйцето и табакерата ще останат за съхранение във „Виктория и Албърт“, посочва „Арт Нюзпейпър“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах