POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ямайка на 117 г. е най-възрастният човек на Земята

Вайълет Браун – най-старата официално регистрирана личност след смъртта на италианката Ема Морано, починала в събота

Вайълет Браун през 2010-а, когато е „само“ на 110 г. - Ямайка на 117 г. е най-възрастният човек на Земята

Вайълет Браун през 2010-а, когато е „само“ на 110 г.

Жена от Ямайка, родена преди 117 години, официално е най-старият жив човек в света след смъртта на италианката Ема Морано. До смъртта в събота (на 117 г.) тя бе най-възрастният жител на планетата. Морано, за която се смята, че бе последният оцелял човек, роден преди 1900 година, бе също и сред петимата най-дълго живели хора в историята, за които има сигурни документни данни, съобщава „Гардиън“. 

Според Геронтоложката изследователската група (ГИГ), вече най-възрастният регистриран човек в света в момента е Вайълет Браун, 117-годишна жена от Ямайка. Премиерът на страната, Андрю Холнес, изпрати поздравление в Туитър на своята сънародничка.

Вторият и третият най-възрастни хора на планетата са две японки, Наби Таджима и Чийо Мияко, родени съответно на 4 август 1900 г. и на 2 май 1901. Вайълет Браун и Наби Таджима са последните живи хора, родени през XIX век.

Жена от Испания на име Ана Вела, на 115, родена на 29 октомври 1901, е най-възрастната европейка и четвъртият най-възрастен човек в света, според ГИГ. Миналата година Вела, пенсионирана шивачка, се превърна в най-старата жителка на Испания. Тя живее в жилищен дом в близост до Барселона, в инвалидна количка и вече не може да общува редовно със семейството си.

„Ел Паис“ съобщава, че наскоро нейната 89-годишна дъщеря, трябвало да се откаже от всекидневните посещения при майка си, заради проблеми със собственото си здраве. Но внукът ѝ Антонио, който е на 65, продължава да я посещава редовно.

Винаги съм смятал, че баба ми ще живее много дълго, защото тя беше в наистина добра форма, когато прехвърли стоте – обяви той пред вестника. – Очаквах, че ще един ден може да стане най-възрастната испанка, но не съм си представял, че ще бъде и най-старият човек в Европа“.

Дъщерята на Вела разказа пред „Ел Паис“ миналото лято, че в извънредно дългия живот на майка ѝ няма никаква тайна.

Тя обича по чаша вино с обяда, но никога не е пила много. Яде всичко: месо, риба, зеленчуци. Диетата ѝ е съвсем нормална – обикновена домашно сготвена храна.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg