Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ян Фабр ще бъде съден за сексуален тормоз

Гостувалият и у нас художник отива на съд по обвинения, отправени от екипа на танцовата му трупа

Ян Фабр по време на посещението си в България през 2019 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Ян Фабр ще бъде съден за сексуален тормоз

Ян Фабр по време на посещението си в България през 2019 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Прочутият белгийски художник и театрален режисьор Ян Фабр ще бъде съден по обвинение за сексуален тормоз, заведено по жалби от ръководената от него танцова трупа, съобщава белгийското издание „Dernière Heure“.

Първите обвинения срещу Фабр, който се смята за една от знаковите фигури на съвременното изкуство, са още от есента на 2018 г. в рамките на движението #MeToo. Освен тормоза, хората от екипа му обвиняват художника в злоупотреба с власт, заплахи и психологическа манипулация.

Днес комисията по трудови конфликти към прокуратурата на Антверпен вкара обвиненията в съда. Първото дело ще бъде на 21 септември.

Ян Фабр е един от най-известните съвременни художници. Той е първият художник, поканен през 2008 г. да реализира голяма самостоятелна изложба в Лувъра. Както сам подчертава, изкуството му има корени в традицията на класическата фламандска живопис, а основните му източници на вдъхновение са Петер Паул Рубенс и Якоб Йорданс. Ян Фабр е внук на известен ентомолог и използва естетиката на животинския свят. За създаване на творбите си използва необичайни материали – бръмбари, скелети, рога, кръв. Работи основно върху рисунки, скулптури, филми и инсталации.

Българската публика имаше възможността да се запознае с изкуството на Ян Фабр през 2019 г. Тогава в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство бе подредена изложбата „Не може да се избяга от изкуството“, в която бяха включени пърформанс-филм, рисунки, фотографии и скулптури, задаващи въпроси за идентичността на артиста и смисъла на изкуството. Също през 2019 г. Ян Фабр гостува в България с „Щедростта на Тавита“ – първият спектакъл на компанията му „Трублейн“, представен на българска сцена.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90