Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Яна Букова с поетичната награда „Иван Николов“ за „Записки на жената призрак“

Призове още за Виолета Кунева, Цвета Делчева и Антон Баев

Яна Букова с плакета във форма на перо, дело на художника Христо Гочев. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Яна Букова с поетичната награда „Иван Николов“ за „Записки на жената призрак“

Яна Букова с плакета във форма на перо, дело на художника Христо Гочев. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Яна Букова бе отличена с Националната награда за поезия „Иван Николов 2019“ за стихосбирката „Записки на жената призрак“ (изд. „Жанет 45“). На церемонията на 11 декември в Литературен клуб „Перото“ победителката получи парична премия от 5 хил. лв. и плакет, изработен от художника Христо Гочев.

Отличието за дебют отиде при Виолета Кунева за „Почти всичко е наред“ (изд. „Жанет 45“). Специалната награда за поетична книга бе връчена на Цвета Делчева за „Отворени възможности“ (изд. „Ерго“). Специална награда получи и Антон Баев за стихосбирката „55 меланхолии“ (изд. Коала Прес), присъдена му лично от Божана Апостолова, основателка на конкурса. Баев е носител на приза от 1996 г.

След миналогодишните лауреати на „Иван Николов“ са Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Ани Илков, Георги Господинов, Силвия Чолева, Петър Чухов, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова…

Общо 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година получиха номинации за приза. Председател на журито бе Светлозар Игов, с членове Йордан Ефтимов Юлиан Жилиев.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах