POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Яндекс” изтри границите на държавите в приложението си „Карти”

Предполага се, че е заради войната на Русия срещу Украйна

Централните офиси на „Яндекс” в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Яндекс” изтри границите на държавите в приложението си „Карти”

Централните офиси на „Яндекс” в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският аналог на Гугъл – „Яндекс” – спря да изобразява границите между държавите, съобщи сайтът „Код Дурова”. При това границите на регионите и имената на различните държави при увеличаване на мащаба се показват без промяна.

Границите са изличени както в десктоп, така и в мобилната версия на „Яндекс. Карти”. Според потребителите и експертите, причината е в продължаващата война на Русия срещу Украйна.

От „Яндекс” коментират, че са решили да променят приоритетите си, като акцентират върху природните обекти, а не върху границите на държавите. Според тях постепенно върху картите ще се показват повече планини, реки, линията на полярните кръгове и други характерни за физико-географските карти данни.

Собственикът на „Яндекс” Аркадий Волож е включен в санкционния списък на Европейския съюз с аргумента, че „материално и финансово подпомага руското правителство и има отношение към действията на властите, насочени срещу териториалната цялост на Украйна”.

Междувременно потребители на картите коментират, че „Яндекс” показва различна териториална принадлежност в зависимост от мястото, където се използва. В Украйна например Крим е изписван като украински. При търсене от Русия полуостровът се изписва като руски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90