Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Янка Рупкина не се страхува от коронавируса: Бог ме пази

Оцелях в една тежка катастрофа и мисля, че пак ще оцелея, казва народната певица и запява (видео)

Хванала Петко Славейков за бронзовата ръка, днес Янка Рупкина запя „Мари Станко“ на площад „Славейков“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - Янка Рупкина не се страхува от коронавируса: Бог ме пази

Хванала Петко Славейков за бронзовата ръка, днес Янка Рупкина запя „Мари Станко“ на площад „Славейков“. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

Както и да ни предупреждават и плашат медиите, софийски улици продължават да са оживени по време на извънредното положение заради коронавируса. Атмосферата обаче е извънредно необичайна. Времето е приятно, слънцето грее – но без онази приветливост на пролетта. Тишината е тягостна – чувство, което не могат да разсеят и отприщилите се птичи песни. Омотани с шалове, шапки и очила, мнозина пресичат площад „Славейков“ на бегом, така сме и ние – все се намира нещо за вършене, когато погледът ни привлича една позната фигура, Янка Рупкина. Настанила се е до бронзовите баща и син Славейкови, хванала единия за ръка и примижава под плахите слънчеви лъчи. Без маска, без ръкавици, с усмивка. 

Трудно е да се устои на подобна случайност, затова решаваме да я поздравим, да се поинтересуваме каква е причината да се изложи така безстрашно на срещите с хора като нас. Последвалия кратък разговор, разбира се, провеждаме на разстояние поне 2 метра.

„За себе си не се страхувам, защото съм преживяла какво ли не, но мисля, че от този вирус трябва да се предпазваме“, ни казва г-жа Рупкина, споменавайки едно събитие преди 48 години.

„Както виждате, съм и без маска – продължава със смях. – Просто мисля, че Бог ме пази, защото оцелях в една тежка катастрофа и мисля, че пак ще оцелея. Самолетната катастрофа на летище „София“, с Паша Христова и танцьорите. Така че дано Бог ни пази, както и вас, хората, приятелите. Нужно е да се предпазваме с каквото можем, да пазим близките си, но то се налага човек да излезе.“

През декември 1971 г. народната певица е сред група български артисти на борда на Ил-18, който пламва минути, след като се издига от летище София. Загиват 32-ма, Янка Рупкина е сред оцелелите.

Днес народната певица е на 81 години, във възраст, за която COVID-19 е особено опасен и нерядко смъртоносен. Затова я питаме какво наложи да излезе навън. Оказа се, че го е направила заради съпруга си – „трябваше да уважа едно желание на моя съпруг, да му помогна“.

Питаме я защо не си стои вкъщи, не спазва ли карантината.

„Спазвам я, откакто съм жива – казва Янка Рупкина. – Внимавам, разбира се, да не се заразят близките ми, ако и аз съм болна, винаги вземам мерки. И сега наистина е малко опасно за моите близки вкъщи, защото съпругът ми е на легло с инсулт. Но да ви попитам – има ли по-страшен от човешкия вирус? Егоизмът, например… Много са.“

Каза ни и как се „ваксинира“ срещу „човешкия вирус“:

„На злото аз винаги отвръщам с добро и Бог ме пази и ми помага в най-трудните моменти. Мисля, че и в този случай ще ми помогне. Ще се радвам, ако по-малко хора се разболеят от този тежък вирус. Аз също съм завършила за медицинска сестра, така че надявам се, че всичко ще отмине. Лошото е, че хората се страхуват, у всеки човек има страх. Но не бива да прекаляваме, да се задълбочаваме, да мислим само за това – иначе не можем да се избавим. Трябва да се мисли малко по-другояче по всички въпроси.“

Г-жа Рупкина ни разказа, че вкъщи тя пазарува и чисти, но и синът ѝ ѝ помага. Пее ли понякога в домашни условия, я питаме.

„Попявам понякога… Съседите не протестират, те много обичат да слушат. Но съпругът ми не иска, защото моят глас е малко силен. Щастлива съм, защото гласът ми все още е в същите тоналности, в които съм си пяла преди години.“

Последното ѝ излизане пред публика е било съвсем наскоро – на 3 март в Бургас. Когато мине карантината, се надява пак да тръгне на концерти по села и градове. Има и покани за чужбина, тези дни я навестили „едни момчета от Америка, певци“, с които ще запишат албум.

Пак се връщаме на коронавируса. Според г-жа Рупкина е правилно решението да бъдат спрени културните събития, докато отмине пикът на заразата. Но не смята, че ограниченията са достатъчни, за да се опазим:

„Няма как, как да се предпази човек? Добре, да стоим на метър и половина, но вирусът е и във въздуха, моето момиче“.

Накрая все пак пожела да ни вдъхне надежда:

„Нека всички да имат кураж и да предпазват своите близки, като опазват и себе си. Да помагат с каквото могат на хора в тежко положение и да вярват, че всичко ще мине. Както Левски е казал: Без вяра и сила няма оцеляване“.

И за да подчертае думите си, запява. Гласът ѝ, обиколил света с „Мистерията на българските гласове“, събра тълпа и на площад „Славейков“, дори по време на коронавирус.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС