POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Януари 2023-та – месецът на Йордан Радичков

Прожекции на филми, спектакли, изложби с непоказвани оригинални илюстрации и още събития в Пловдив

Всички произведения на Йордан Радичков са събрани в 12 тома. Снимка: Личен архив на семейство Радичкови - Януари 2023-та – месецът на Йордан Радичков

Всички произведения на Йордан Радичков са събрани в 12 тома. Снимка: Личен архив на семейство Радичкови

„Най-българския от всички месеци“ – януари 2023-та, Пловдив ще отбележи с поредица от филми, изложби, театрална постановки, лекции и нова книга завършването на работата по 12-те тома с произведенията на големия български писател Йордан Радичков, съобщиха от издателство „Нике“.

Именно в Пловдив ще се състои представянето на последния том от събраните съчинения на Радичков. В поредицата са намерили място всички негови къси разкази, новели, романи, пътеписи, детски книги, пиеси и филмови сценарии, включително непубликувани досега.

Програмата за месеца на Радичков в Пловдив ще започне на 12 януари с представянето на 12-и том в Епископската базилика. Повече от 12 години проф. Инна Пелева работи над книгите, събирайки, сравнявайки и контекстуализирайки мноогобхватното творчество на автора. В поредицата са събрани всички текстове  на автора – публикувани и непубликувани. Финалният том съдържа публицистика, слова, есета, предговори, послеписи, бележки и текстове от архива на Йордан Радичков.

Книгата е разделена на няколко части – „Радичков за себе си, за българите и историята“, „За творците, изкуството и културата“ и „Из архива на писателя“. Сред текстовете са открояват и писани за Ивайло Петров, Бинка Желязкова, Константин Павлов, Румен Скорчев, както и по различни поводи като 100 години от „Под игото“, за филма „Привързаният балон“ и още много други.

Четири кинопродукции, свързани с творчеството на Йордан Радичков, ще бъдат показани между 13 и 19 януари в Пловдив. Първата прожекция ще бъде в Деня на българското кино, 13 януари – игралният филм „Януари“ на режисьора Андрей Паунов. Събран е звезден екип – Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Една от най-известните пиеси на Радичков заживява нов живот с авторската интерпретация на Паунов. Режисьорът ще присъства на прожекцията за среща-разговор с публиката.

Наред с „Януари“ в Пловдив ще бъде показана и дигитализираната версия на емблематичния филм на Бинка Желязкова „Привързаният балон“.

Освен художествените филми, зрителите ще могат да гледат и две документални ленти за Радичков. „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков е единственият документален филм за и със участието на Йордан Радичков, в който той разказва за творчеството си. „Бялата сцена и Радичков“ на режисьора Димитър Шарков се фокусира върху постановките по пиеси на Радичков.

Непоказвани досега оригинали на илюстрациите на Йордан Радичков ще бъдат изложени в Punkt на 14 януари. Посетителите ще могат да преоткрият Йордан Радичков като художник. Известен с илюстрациите си на една от най-обичаните детски книги „Ние, врабчетата“, авторът рисува през целия си живот, като завещава на наследниците си огромен архив. Специално подбрана част от него ще хвърли нов поглед върху личността и творчеството на автора.

Две лекции върху творчеството на Радичков ще изнесе проф. Инна Пелева на 20 и 22 януари в Епископската базилика. Литературната историчка ще представи по-задълбочено разбиране за времето, мястото, причините и вдъховението, които спомагат за създаването на 12 тома литературни творби.

Финал на програмата ще постави спектакълът на Катя Петрова „Бомбето“ в Куклен театър – Пловдив. Спектакълът е носител на отличията Grand Prix от Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро 2021“ и награда за режисура на Катя Петрова, както и награда „Пловдив 2021“ в категория „Произведение на изкуството, предназначено за деца“.

Всички събития са с вход свободен, освен „Бомбето“. За спектакъла ще има билети на преференциални цени.

Събитието се осъществява с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“, „Лъки Дом на киното“, Епископска базилика и Studio Punkt.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg