Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Януари – най-топлият от 141 години

На Южния полюс са отчетени температури от 20 градуса по Целзий

Пингвини на Южния полюс, където температурите през уикенда достигнаха 20 градуса по Целзий за първи път в историята. Снимка: „Грийнпийс“ - Януари – най-топлият от 141 години

Пингвини на Южния полюс, където температурите през уикенда достигнаха 20 градуса по Целзий за първи път в историята. Снимка: „Грийнпийс“

Миналият месец е бил най-топлият януари от 141 години насам, откакто се правят измервания. Високата температура е била отбелязана както на земната, така и на морската повърхност, съобщават от американската Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания.

Рекордните януарски температури са продължение на необичайно топлата 2019 г., определяна за втората най-топла година в историята на планетата. Последното десетилетие е с най-висока температура от 150 години насам, доказателство за ускоряващата се климатична криза, пише „Гардиън“.

Средната температура миналия месец е била с 1,14 градуса по Целзий по-висока от средната за ХХ в. Подобрен е предишният януарски рекорд, поставен през 2016 г.

Необичайно топло е било времето в Русия, Скандинавия и източните части на Канада, където температурите са били с 5 градуса по Целзий по-високи от средното или дори повече. В Швеция отбелязват 10,3 градуса по Целзий през януари – най-високата януарска температура от 1858 г. насам, в Бостън са измерени 23 градуса.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

На Южния полюс годината започна с няколко температурни върха – на 9 февруари за първи път в историята си на Антарктика бяха отчетени 20 градуса, а предишният рекорд бе поставен само три дни по-рано (18,3 градуса). Учените определиха явлението за „невероятно и анормално“.

Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания отбелязва, че четирите най-топли януарски месеца са засечени от 2016-а насам, а десетте най-топли – от 2002-а насам.

През 2015 г. правителствата в редица държави в света решиха да поддържат повишението на световната температура под 2 градуса по Целзий, за да се избегнат бедствия като наводнения или горещи вълни, унищожаващи реколтата. Въпреки това въглеродните емисии от човешката дейност не са намалели в последните години, нито са предприети действия, които да ограничат покачването на температурата над 2 градуса. До 2030 г. светът трябва да намали емисиите си наполовина, за да се избегнат сериозни природни катаклизми, твърдят учените.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3