Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Японеца строи Двойната къща – донякъде и може би?

От обещанието, че Кирил Кирилов ще възстанови съборения от него паметник на културата, минаха 1 година и 3 месеца

Строеж на мястото на Двойната къща има - но колко от нея ще видим на финала? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Японеца строи Двойната къща – донякъде и може би?

Строеж на мястото на Двойната къща има - но колко от нея ще видим на финала? Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Един унищожен по времето на министър Рашидов паметник на културата в София ще се завърне отново на старото си място – донякъде и може би. Ако не целият, поне фасадата му. Или поне така се надяваме.

Помните ли Двойната къща? Тя се намираше в София, на бул. „Васил Левски” № 19 и в края на април 2017 г. бе разрушена от бизнесмена Кирил Кирилов (с прякор Киро Японеца) – въпреки гражданските протести и опита багерът да бъде спрян с жива верига. Вместо красивата сграда, построена през 1907 г. от арх. Георги Тодоров за семейството му, новият ѝ собственик реши на мястото ѝ да се появи паркинг. От 1976 г. къщата бе със статут „паметник на културата”, но в края на 2016 г. той бе свален от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

Двойната къща дълги години бе в окаяно състояние…

…А през април 2017-а новият ѝ собственик реши да я „приключи“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Веднага след разрушаването на сградата столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов коментира във Фейсбук, че за съжаление правилата формално са спазени и „местната власт няма правна опора да спре това срамно действие“. В средата на май 2017 г., две седмици сред разрушаването на сградата, новият по онова време министър – Боил Банов, заяви по Би Ти Ви:

„Ние ще изискаме паметникът да бъде възстановен във вида, в който е бил – дори и да не е паметник на културата“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В началото на следващата 2018 г. на среща с медиите и в присъствието на зам.-кмета на София Тодор Чобанов и главния архитект на столицата Здравко Здравков Боил Банов обяви, че:

„собственикът (Кирилов) положи усилия, осъзна ключовата функция на централната градска част и къщата ще бъде възстановена цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше – по проект, който е одобрен”.

В момента там, където беше Двойната къща, има строителна площадка. На информационната табела за дата и номер на разрешителното за строежа липсват данни, а като „Вид на строежа” е посочено: „Пристрояване на съществуваща административна и търговска сграда”. Обявената планирана продължителност е 231 календарни дни, което означава, че до края на октомври работата трябва да приключи.

Информационната табела на строителния обект. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Въпросът, който ни интересува, е дойде ли времето Кирилов да възстанови „къщата цялостно – с необходимите материали, в рамките на визията, която имаше”, или поне фасадата ѝ?

Свързахме се по телефона със строителната фирма, но оттам не можеха да ни отговорят и ни препратиха към възложителя „Бул – Рент София” АД. Но на посочения номер никой не отговаряше.

Отговориха ни от Министерството на културата, след отправено писмено запитване на „Площад Славейков”. Това, което успяхме да разберем от писмото от Пресцентъра на министерството е, че нищо не е сигурно: има изискване относно „административна и търговска сграда в УПИ ХV-15,16,22 за офиси и хотел, кв. 429, м.“, за „възстановяване на сградата по автентични данни”, и че са „допустими дейности”: „Промяна на предназначението. Промени на плановите схеми, с изискване да не се изменят южната и източните фасади на сградата”.

Това изглежда означава, че Министерството си е свършило работата, но не може да каже какво точно ще се появи на мястото на Двойната къща.

Ето и целият отговор на пресцентъра:

„Със Становище №33-НН-107/08.08.2018г. Министерство на културата съгласува Технически проект за обект „Пристрояване на съществуваща административна и търговска сграда в УПИ ХV-15,16,22 за офиси и хотел, кв. 429, м. „Центъра“, СО – район Средец, гр. София“ – преработка по чл.154 от ЗУТ (част Архитектура).

В Становището се посочва статутът на обекта на документацията: „Двойна жилищна сграда, бивша на Митови” е декларирана с предварителна класификация на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност от Новото време с предварителна категория „за сведение” със заповед № РД9Д-2/13.06.2018 г. на министъра на културата.

За единичната недвижима културна ценност (ЕНКЦ) са определени временни режими за опазване със следните предписания:
Изисква се:
– Възстановяване на сградата по автентични данни.
– В Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) следва да постъпи за съгласувателно разглеждане документация съгласно определения в Закона за културното наследство (ЗКН) и Закона за устройство на територията (ЗУТ) нормативен ред.

Допустими дейности:
– Промяна на предназначението.
– Промени на плановите схеми, с изискване да не се изменят южната и източните фасади на сградата.
– Пристрояване на сградата.

Статутът на територията, в която попада обектът: статут на групова недвижима културна ценност (ГНКЦ) – „Жилищна зона Център” /Ж-2/, гр. 35 в гр. София, декларирана с писмо № 4469 от 22.08.1986 г. на (Национален институт за паметниците на културата) НИПК като групов паметник на културата.

Пресцентър на Министерство на културата”

Според информационната табела, новата сграда ще бъде допълнение към съседната. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3