Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Японският майстор на влакове

Ейджи Митоока не работи на компютър – а скиците му представят и най-малките детайли

„Седем звезди“ на Ейджи Митоока е на стойност 25 милиона евро. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Японският майстор на влакове

„Седем звезди“ на Ейджи Митоока е на стойност 25 милиона евро. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Дизайнът на влака „Седем звезди“ на Ейджи Митоока – влак на стойност 25 милиона евро, прочул се в западната част на Япония през 2013-а – отдава почит на прочутия „Ориент експрес“. Но когато 68-годишният му създател представя идеите си на железопътната компания „Кюшу Реълуей“, не се основава на архивни кадри на влака Париж – Истанбул, разказва списание „Монокъл“. Вместо това той представя сложни триизмерни скици, които изобразяват всеки детайл – до шарките на тапицерията, дървения паркет и униформите на персонала.

„Това е като поставянето на театрален спектакъл – ако сцената, декорите, осветлението и музиката са перфектни, актьорите могат да се фокусират върху играта си“, казва Митоока.

Неговата работа за средноголямата железопътна компания в Кюшу го прави местна знаменитост и един от най-търсените дизайнери от поколението му. Новите му влакове до един са разпознаваеми в Страната на изгряващото слънце – и привличат хиляди туристи.

„Седем звезди“ отдава почит на прочутия „Ориент Експрес“

„Седем звезди“ отдава почит на прочутия „Ориент Експрес“

Днес в студиото на Митоока работят 13 души, освен него. Всички те ползват компютри – и отново, освен него. Той чертае с молив върху огромна маса.

„Твърде бавен съм на компютър“, обяснява дизайнерът.

Преди влаковете да бъдат включени в творческия му репертоар, Митоока е илюстратор на енциклопедии и реклами на недвижимо имущество. Винаги обаче е искал да бъде дизайнер. Затова и започнал работа в такава фирма в Осака. В двайсетте си години получава предложение да работи с Арне Якобсен – но офертата е анулирана дни по-късно заради неочакваната смърт на датския дизайнер. Митоока лежи на това преживяване, докато създава първия си влак – през 1989-а.

Интериорите му пренасят вековните японски традиции към масовия потребител днес. Във влака „Цубаме Шинкансен“ той избира тапицерия от Нишиджин, черешово дърво и канела за прозорците и клен за седалките. Инатливото му настояване да използва дърво и други естествени материали противостои на предпочитанията на индустрията за синтетика – покриваща противопожарните изисквания.

Интериорите на Митоока пренасят вековните японски традиции към масовия потребител днес.

Интериорите на Митоока пренасят вековните японски традиции към масовия потребител днес.

Дизайните на Митоока рядко са лесни за изпълнение. Мебелировката и конструкцията на „Седем звезди“ е правена в точно установен ред, а всеки вагон съдържа различен вид дърво. Облегнати на стената в офиса му са три дървени панела. Те изглеждат солидни – всъщност 0,2-милиметров дървен слой, разработен да устоява на огън, е пресован върху алуминиева рамка.

„Направихме много неща, които не са били опитвани преди“, казва дизайнерът.

Митоока говори и за пенсиониране, но в момента е твърде зает. Вади планове на автобус, високоскоростен ферибот и влак-стрела, по които работи в момента. Има също негова скица на хотел близо до планината Фуджи.

„Искам това да е последният ми проект“, обяснява той.

Трудно е да си представиш как ще се изхранва индустрията без него – или да си въобразиш напускането на Митоока на върха на възможностите му.

Ейджи Митоока

Ейджи Митоока

Japanese railway company unveils luxury train

Japanese railway company unveils luxury train

Japanese railway company unveils luxury train

Japanese railway company unveils luxury train

Japanese railway company unveils luxury train

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах