POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Япония търси начини да популяризира културата на пиене на алкохол

Национален конкурс търси идеи от млади хора за увеличаване на консумацията на алкохолни напитки

Популярността на алкохола е спаднала не само заради пандемията от Ковид-19, но и заради промяната в начина на живот на младите хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Япония търси начини да популяризира културата на пиене на алкохол

Популярността на алкохола е спаднала не само заради пандемията от Ковид-19, но и заради промяната в начина на живот на младите хора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония търси ефективни начини да популяризира алкохолните напитки сред населението си след като алкохолната индустрия в страната пострада тежко от локдауните заради Ковид-19 и заради промените в нагласите на младите хора. Кампанията „Sake Viva!“, организирана от Националната данъчна агенция, е насочена към хората между 20 и 39 години и търси от тях предложения в помощ на пострадалата известност на алкохолните напитки, съобщава „Гардиън“.

Състезанието се провежда до 9 септември, търсят се „нови продукти и дизайни“, както и начини, които да рекламират успешно консумацията на алкохол в домашни условия. Всеки, който участва в надпреварата, е окуражен да представи своята идея за методи за продажби в метавселената, твърди местният сайт JiJi.com. Финалистите в надпреварата ще бъдат поканени на гала церемония в Токио на 10 ноември, а печелившите им идеи ще получат широко разпространение.

Промените в продажбата на алкохол са настъпили вследствие на промяната на лайфстайла на хиляди хора заради Ковид-19, смятат от Данъчната агенция. Статистиката сочи, че средната консумация на алкохол в Япония е спаднала от 100 литра на човек годишно през 1995 г. до 75 литра годишно през 2020 г. Спадът в продажбата на алкохол в страната влияе тежко на държавния бюджет, който и без това вече отчита дефицит от ок. 343 млрд. евро, отбелязва „Гардиън“.

Данъците върху алкохола формират 1,7% от данъчните приходи за страната през 2020 г., драстично по-малко от 2011 г. (3%) или 1980 г. (5%) – най-големият спад в консумацията от 31 години насам, посочва Japan Times.

„С появата на работата от вкъщи за дълъг период от време заради кризата Ковид-19, много хора вече се питат дали наистина е необходимо да продължават навика да излизат на по питие с колеги след работа, за да задълбочават общуването си – казва говорител на данъчните. – Ако „новото нормално“ продължи още, това допълнително ще повлияе негативно на данъците.“

Най-голям процент хора са се отказали от бирата, сочи статистиката, продажбите на алкохолната напитка са спаднали с 20%. През 2020 г. средната консумация на човек е била около 55 стъклени бутилки, спад с 9,1% от 2019 г.

Макар и подкрепена от държавата, от здравното министерство на страната все пак напомнят, че кампанията на Данъчната агенция все пак съветва да се употребява с мярка.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС