Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Японската монархия пред криза?

Смут в медиите и обществото в Страната на изгряващото слънце – император Акихито може би планира абдикация

Днес позицията на императора е изцяло символична, лишена от пряка политическа власт, макар че монархът е глава на шинтоистката религия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Японската монархия пред криза?

Днес позицията на императора е изцяло символична, лишена от пряка политическа власт, макар че монархът е глава на шинтоистката религия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

От почти двеста години нито един японски монарх не е абдикирал. Почитаният император символизира националното единство и историческа приемственост. Но и националното радио, и голямата новинарска агенция „Кьодо Нюз” съобщават, че 82-годишният император Акихито планира да отстъпи престола на сина си в най-близко бъдеще, пише британският „Телеграф“.

Придворната агенция предприе необичайната стъпка да публикува категорично опровержение.

Това не е вярно”, заявява Шиничиро Ямамото, заместник на Великия майордом.

Той добавя, че императорът, който от няколко години е в лошо здравословно състояние, „дълго се е въздържал” от обсъждане на подобни въпроси „заради конституционната позиция, заемана от Негово Величество”.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Но някои наблюдатели смятат, че нито националното радио, нито „Кьодо Нюз” биха рискували да съобщят такава новина само по слухове, без сериозни източници. Предполагаемите планове на императора подклаждат още спекулации в японските медии, докато „Йомиури Шимбун”, най-тиражираният вестник в страната, претендира, че е подложил на внимателна преценка възможността за абдикация.

С история от над 2 600 години, японската монархия е смятана за най-старата в света. Ако императорът пожелае да абдикира, законът трябва да бъде изменен, така че да му позволи тази стъпка.

Но може да има и други усложнения. Престолонаследникът и най-възрастен син на императора, 56-годишният кронпринц Нарухито има само дъщеря. Идеята, че той може да бъде наследен от бъдеща императрица, би провокирала силна опозиция, особено у управляващата консервативна партия. Преценявайки деликатността на темата, министър-председателят Шиндзо Абе и правителственият говорител Йошихиде Суга отказват коментар.

Император Акихито наследява трона преди 27 години и оттогава в Япония е наричан само „Негово Величество императорът”. Покойният му баща Хирохито (посмъртно наричан само „императорът от периода Шова”) довежда Япония до катастрофа през Втората световна война. До отнемането на повечето монархически прерогативи в 1945 г. е смятан за живо божество. Днес позицията на императора е изцяло символична, лишена от пряка политическа власт, макар че монархът е глава на шинтоистката религия.

Император Акихито е донякъде реформатор. Той е първият японски монарх, оженил се за обикновена гражданка и първият, посетил Китай, публично признавайки, че тази страна е преживяла „огромни страдания” по вина на съседите си през Втората световна война.

Но в последните години императорът е с влошено здраве. В 2003 е диагностициран рак на простатата. През 2008-а той прекарва болест, предизвикана от стрес, и получава сърдечен байпас през 2012 г. Още през 2009 г. придворната агенция обявява, че императорът ще ограничи официалните си задължения. Кронпринцът Нарухито е приел по-голямата част от ангажиментите на баща си, често участвайки в значими събития вместо него.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах