POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Японски кмет съветва само мъже да пазаруват – за по-голяма ефективност

Теорията му е, че жените се бавят, избирайки продукти, а това увеличава риска от заразяване

Жена на пазар в Япония. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Японски кмет съветва само мъже да пазаруват – за по-голяма ефективност

Жена на пазар в Япония. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Осака, третия по големина японски град, е изправен пред вълна от обществено недоволство заради препоръката си само мъже да ходят на пазар, тъй като са по-ефективни в магазина от жените. Градът с население от 2,7 млн. души обяви извънредно положение на 7 април заради бързо нарастващите случаи на заразени от коронавирус, но продължава да се бори със струпването на много хора в супермаркетите, съобщава Си Ен Ен.

Жените се бавят повече в хранителните магазини, защото преглеждат различни продукти и преценяват кой вариант е най-добър – казва на среща с медиите кметът Ичиро Матсуи. – Мъжете бързо грабват каквото им е казано да купят и не се бавят – това ограничава контактите им с други хора.“

Той посъветва още супермаркетите да ограничат броя на хората, които допускат да влязат едновременно, а към жителите отправи призив да пазаруват веднъж на два-три дни.

Към 24 април потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Япония е 13 100, от тях смъртни са 330 за цялата страна (за сравнение: на 1 март заразени бяха 243 души). Рязкото покачване доведе до по-строги ограничения в държавата.

Предложението на Матсуи бе посрещнат гневно от журналистите – Шоко Егауа написа в Туитър, че „хората, които не знаят нищо за живота, не трябва да правят коментари“. Публикацията му мигновено събра хиляди споделяния, а в коментарите често се среща предположението, че Матсуи едва ли пазарува сам и затова не е запознат с темата. Според други, истинската трагедия за страната не е заразата с COVID-19, а от политици като министър-председателя Шиндзо Абе и заместникът му Таро Асо.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg