Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Яра Бубнова – българският комисар на Венецианското биенале

Заради конфликт на интереси и.д. директорът на Националната галерия очаква глоба или уволнение

„Комисаря никой не го харесва, никой не го обича, от него не зависят парите и не зависи художественият резултат“, казва Ярослава Бубнова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Яра Бубнова – българският комисар на Венецианското биенале

„Комисаря никой не го харесва, никой не го обича, от него не зависят парите и не зависи художественият резултат“, казва Ярослава Бубнова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

И.д. директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова е избрана за комисар на българското участие на Венецианското биенале, съобщиха пред „Площад Славейков“ от Министерството на културата. Форумът ще се проведе в италианския град от 11 май до 24 ноември 2019 г. 

Яра Бубнова ще съвместява двете длъжности – по думите ѝ от Биеналето имали изискване комисарят да бъде служител на държавна институция.

„И тъй като по законодателството на нашата страна само титулярът на Националната галерия единствен има възможност да се разпорежда с финансови средства, моето име се появява като комисионер“, обясни Бубнова.

Работата на комисаря (или комисионера) се състои в обезпечаването на „цялата невидима част“ на българското участие, разясни директорът на Националната галерия. Комисарят е натоварен с административна дейност около организацията на българския павилион на Биеналето. Бубнова ще отговаря от логистиката, застраховките, настаняването на авторите… до окабеляването на пространството.

„Него никой не го харесва, никой не го обича, от него не зависят парите и не зависи художественият резултат“, каза Бубнова.

Комисарят е посредникът между фондацията, управляваща Биеналето, и куратора на проекта, който ще бъде избран за българския павилион.

Срокът за подаване на проекти е до 29 декември 2018 г. – проектите трябва да бъдат заявени в деловодството на Министерството на културата. В условието на конкурса се посочва, че максималният размер на допустимото финансиране за дейности и услуги, свързани с реализация на проект на кандидатите, е 50 хил. лв. Могат да участват физически лица, самостоятелно или в екип. Допуска се кандидатстване само с едно проектно предложение.

Вижте още: БИЕНАЛЕ НА ТРЕТИЯ ЕТАЖ

Комисията, която ще оценява проектите, ще бъде от седем души, един от които ще бъде представител на Министерството на културата. Яра Бубнова разкри, че е отказала да бъде част от журито. Заради големия интерес на родната арт сцена към събитието „Площад Славейков“ постави въпроса за имената на останалите участници в оценяващата комисия.

Комисията за конфликт на интереси все още не се е произнесла по случая с Яра Бубнова. Бубнова заема длъжност в ръководството на „Квадрат 500“ от откриването му, а в момента ръководи Националния музеен комплекс до конкурс. От 1985 г. насам тя е заемала различни позиции в Галерията за чуждестранно изкуство. През 1995 г. създава Института за съвременно изкуство – София (ИСИ) и го оглавява до днес.

Запитана по този въпрос, Яра Бубнова потвърди, че е в ситуация на административно нарушение.

„Допуснала съм административно нарушение, защото съм напуснала управителния орган на сдружението със стопанска цел „Институт за съвременно изкуство“ (ИСИ) със закъснение – каза Бубнова пред „Площад Славейков“. – Според закона, срокът за напускане е 30 дни, а в моя случай това се е случило в рамките на два месеца. Молба за напускане на ИСИ подадох през септември, но колегите ги нямаше и така до ден-днешен пререгистрацията в Търговския регистър не успя да стане – Търговският регистър се бави много. Докато говорим, проверявам дали има промяна в състава на сдружението, но все още стои съобщението, че от Софийски градски съд искат актуално състояние.“

Заради административното нарушение Бубнова очаква да бъде наказана с глоба или уволнение. До освобождаване ще се стигне, „ако принципалът сметне, че административното нарушение е попречило на другата ми работа“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах