Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Яра Бубнова е новият директор на Националната галерия

Ярослава Бубнова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Яра Бубнова е новият директор на Националната галерия

Ярослава Бубнова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ярослава Бубнова е избрана за директор на Националната галерия, съобщават от Министерството на културата. 

Бубнова получава поста след конкурс, чието събеседване бе на 8 ноември.

За поста бяха допуснати да се явят още двама изкуствоведи – Надежда Янкова Джакова и Филип Любенов Зидаров. Двамата са „некласирани“„с оглед на това, че кандидатите не са получили необходимия минимален брой точки, съгласно изискванията на Наредбата“.

Ярослава Бубнова заема длъжност в ръководството на „Квадрат 500“ от откриването му, а до провеждането на конкурса тя ръководи галерията като изпълняващ длъжността. От 1985 г. насам тя е била на различни позиции в Галерията за чуждестранно изкуство. През 1995 г. създава Института за съвременно изкуство – София (ИСИ) и го оглавява. От 19 септември 2018-а тя става временен директор на Националната галерия – и впоследствие се оказа, че е съвместявала този пост едновременно с този в ИСИ. Пред „Площад Славейков“ тогава тя призна, че е допуснала административно нарушение, защото е напуснала Института със закъснение два месеца. По думите ѝ, тя е подала молба навреме, но промяната не била вписана веднага заради забавяне на пререгистрацията в Търговския регистър.

Бубнова е родена през 1961 г. в Москва. Завършва висшето си образование в Московския държавен университет през 1983 г., специалност „История на изкуството“. В средата на 80-те години пристига в България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg