Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ясен Козев в отговор на Митко Щерев: Критици много, нека да работим

Творчеството няма нищо общо с административната дейност, която изпълнява председателят, казва шефът на УС на „Музикаутор“

„На твърденията на Митко Щерев, че извършеното през последните 5-6 години е прекалено скромно, ще отговоря с някои факти. Най-високи приходи в 22-годишната история на „Музикаутор“ са регистрирани през последните 3 години“, заявява Ясен Козев. - Ясен Козев в отговор на Митко Щерев: Критици много, нека да работим

„На твърденията на Митко Щерев, че извършеното през последните 5-6 години е прекалено скромно, ще отговоря с някои факти. Най-високи приходи в 22-годишната история на „Музикаутор“ са регистрирани през последните 3 години“, заявява Ясен Козев.

Докога едни и същи ще бъдат в Управителния съвет на сдружението за авторски права „Музикаутор“, запита Митко Щерев в открито писмо, изпратено до медиите. Композиторът нарича „театър“ Общото събрание на сдружението „Музикаутор“, провело се на 8 ноември в София. Щерев се възмущава от отказа да бъде въведен лимит на мандатите в Управителния съвет на дружеството. Гневът на музиканта е насочен към председателя на „Музикаутор“ Ясен Козев, към Кирил Маричков, Васил Гюров и Петър Дундаков: „Господа, засрамете се! Приемете, че два мандата са достатъчни“ (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

„Площад Славейков“ покани председателя на Управителния съвет на „Музикаутор“ Ясен Козев да представи своята позиция по поставените в откритото писмо проблеми. Козев посочва, че Щерев не е присъствал на Общото събрание на сдружението:

„Критици има много, но малко хора са там, когато трябва да се свърши работа, касаеща интереса на всички автори на музика и на текстове свързани с нея.“

Ясен Козев смята, че разглеждането на Устава сега би отворило двойна работа на дружеството заради очакваните промени в закона, отнасящи се до управлението на ОКУП (дружество за колективно управление на права) през април 2016-а.

Предлагаме ви пълния текст на отговора на Ясен Козев, председател на УС на „Музикаутор“.

„На 8 ноември тази година в НДК се проведе Общото събрание на Музикаутор. Г-н Щерев, цитирам, нарича този форум „театрална постановка“, макар и самия той да не присъстваше, което ми дава повод да коментирам, че Общото събрание на Музикаутор е точното място, където могат да бъдат направени корекции в начина на управление на дружеството, в начина на разпределение на събраните авторски възнаграждения и други нормативни актове. Би следвало заинтересованите да присъстват, взимайки активно участие, с цел да бъде заложена най-подходящата политика за развитие на дружеството.

Критици има много, но малко хора са там, когато трябва да се свърши работа, касаеща интереса на всички автори на музика и на текстове свързани с нея, което малко ми напомня на онази снимка на един строител, който копае дупка, а около него десетина други подпрени на лопатите, му дават акъл как да я копае.

По отношение на промяната на дневния ред на общото събрание на „Музикаутор“ и отлагането на точката – „Промяна в Устава на сдружението“, мога спокойно да кажа, че ако господин Щерев присъстваше, щеше да знае, че предложението не дойде от мен, а от г-н Васил Николов, който беше част от групата, направила най-много предложения за промяна в Устава. Той предложи вариант тя да бъде оставена като последна, след което г-н Ценко Минкин – председател на Съюза на българските композитори, направи предложение да бъде отложена и по процедура беше гласувано и взето решение от Общото събрание.

Друг е въпросът, че и двамата гореспоменати, както и управителния съвет на „Музикаутор“ смятаме, че разглеждането на Устава сега би отворило двойна работа на дружеството с оглед на очакваните промени в закона, отнасящи се именно до управлението на ОКУП (дружество за колективно управление на права) през април 2016-а.

По отношение на коментарите, касаещи мен като композитор, ще се разгранича от типа изказване на г-н Щерев, защото мерките в изкуството са изключително субективни и всяка спекулация по този въпрос определям като несериозна. Може би творчеството на г-н Щерев, чиито прекрасни мелодии аз лично харесвам, за други е напълно неподходящо и т.н. – и изобщо тези „количествени“ и „качествени“ натрупвания на творчество нямат нищо общо с административната дейност, която изпълнява председателят.

И накрая, на твърденията на Митко Щерев, че извършеното през последните 5-6 години е прекалено скромно, ще отговоря с някои факти:

1. Най-високи приходи в 22-годишната история на „Музикаутор“ са регистрирани през последните 3 години;

2. Най-много партньорства;

3. Събират се пари от препредаване, по всяка вероятност до края на годината и от кино;

4. Най-сериозна правна експертиза;

5. Най-целенасочена политика за обучение на човешките ресурси;

6. Най-много кампании за популяризиране мисията на дружеството и в подкрепа на предложения за изменение на закона;

7. Инициатива и партньорство с най-голямата световна мониторингова агенция в света BMAT;

8. Разработване на собствен софтуер за разпределение;

9. Партньорство със CISAC за провеждане на Европейския комитет в България през 2016-а;

10. Разширяване каталога на дружеството чрез сключване на нови договори за взаимно представителство;

11. Иновативност и разработка на собствени софтуерни приложения за по-бързо и евтино администриране на авторските права;

12. Създаване на модел на работа, при който материалите за общите събрания се публикуват заедно с поканата за свикване на събранието месец предварително;

13. Утвърждаване форма и съдържание за прозрачност на годишния отчет, следващ модела на публичните дружества по ЗППЦК, който бе възприети и от „Профон“.

Дали преди беше така, е риторичен въпрос.“

С уважение: Ясен Козев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах