POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Явор Гърдев: Културата може да бъде оправена с едно щракане на пръсти

Несретни сме от немарливост, самомнение, леност и пръдливост, твърди режисьорът

Явор Гърдев е пред премиера на новата си постановка в Народния театър - "Жана". Снимка: Румен Добрев - Явор Гърдев: Културата може да бъде оправена с едно щракане на пръсти

Явор Гърдев е пред премиера на новата си постановка в Народния театър - "Жана". Снимка: Румен Добрев

Културата може да бъде оправена с едно щракане на пръсти. Това твърди режисьорът Явор Гърдев в интервю пред Виолета Цветкова в „Труд“.

„Просешкото положение на министъра на културата не се определя единствено от липсата на пари, – казва Гърдев, – и може да бъде променено само с едно щракване на пръсти от страна на евентуален министър-председател с мащабна визия за развитие. В това няма нищо особено сложно. Просто е нужен такъв.“

Според режисьора, който получи покана за служебен министър на културата, проблемът на театрите с липсата на пари на старта на сезона се дължи на лошо счетоводство: „Държавата пообърка счетоводството. Грешката няма мистично или метафизично измерение и не е провокирана от отвъдна инстанция. Тя е от тясно професионално естество. Става дума за неправилни разчети и неумело боравене с годишен бюджет. Банална история… По тази причина дори не получавам вдъхновение да се вайкам по повод несретната ни участ. Участта ни е несретна от немарливост, самомнение, леност и пръдливост“.

Явор Гърдев, който е пред премиера на най-новата си постановка „Жана“ в Народния театър, твърди, че в актьорската гилдия си живеят като Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада от едноименното произведение на Ено Рауд. „Не ме питайте защо, не зная“, казва режисьорът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90