VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Явор Гърдев: Леността в обществото саботира културата

Да се оправдаваме, че изкуството ни не се получава, защото е в криза, е нечестно, казва режисьорът

Явор Гърдев бе гост в студиото на БНТ по повод новия си спектакъл – „Пияните“ по Иван Вирипаев, в Малък градски театър „Зад канала“. - Явор Гърдев: Леността в обществото саботира културата

Явор Гърдев бе гост в студиото на БНТ по повод новия си спектакъл – „Пияните“ по Иван Вирипаев, в Малък градски театър „Зад канала“.

Българската култура няма индивидуален палач, убеден е режисьорът Явор Гърдев. Пред Георги Любенов за БНТ той заяви, че у нас имаме склонност лесно да загърбваме собствената си история и да забравяме как колективно и в резултат на собственото си действие изпадаме в ентропия.

„Това е според мен големият исторически проблем в България – българското общество е много разклатено между силна конфликтност, която избива в нещо – заяви Гърдев. – Да кажем 20-те години, след това началото на 40-те, има моменти, в които има изключително тежък сблъсък, след които ентропия, немарливост по отношение на дадени процеси. В този смисъл нашето обществено съзнание трудно удържа традиция в нещо, по отношение на всякакви неща, не само в културата. Това може да се види на всяка крачка. Склонни сме към занемаряване. Имаме исторически екстази, след които сме склонни да занемаряваме собствената си действителност.“

Режисьорът даде пример със сградите при нас, които „в момента, в който бъдат построени, изглеждат вече за ремонт“. По думите му има една иманентна немарливост, но той не може да разбере каква е причината.

„Но ентропията, тази леност, в която изпадаме, е основният проблем и тя води до нихилизъм спрямо собствените ни постижения. Те не се помнят, къса е нашата памет, и това саботира вътрешно културния процес“, заяви Гърдев, като добави, че това няма как да се дължи на нечие волево действие, на някой, който пречи нарочно.

Америка за България

Режисьорът коментира и въпрос на зрител дали сегашното младо поколение е изгубило духовността, жаждата за култура на предишното. По думите му всяка нова вълна млади творци има различен тип отношение към живота – „който винаги е свеж и има желание да направи нещо“.

„Струва ми се, и сега, и преди, че най-големият проблем е как се интегрира тази енергия. Това е друго неумение на нашето общество – да интегрира младата енергия, която всъщност е най-необходима за неговото поддържане. В абсолютно всеки аспект, включително икономически – обясни Гърдев. – При нас, и в изкуствата, и в други сфери на живота, се получава едно прахосване на тази енергия, не мога да разбера защо. Това води много млади хора до отчаяние, просто защото енергията и възможностите им не могат да бъдат реализирани, няма как да бъдат канализирани – от една страна за обща полза, от друга за тяхна индивидуална.“

На въпрос дали е трудно да се създава изкуство по време на криза пък Гърдев отвърна, че чува този израз, откак се е родил, но не е съгласен с него:

„Има едно перманентно оправдание, което ни дава извинения за това, че изкуството ни не е такова, каквото трябва да бъде. Аз не мисля, че това е някакъв проблем. В живота винаги има проблеми, той винаги е в известна степен кризисен. Може да има своите хубави моменти, но да се оправдаваме вътрешно, че изкуството ни е в криза, поради което не може да се получава, според мен е нечестно. Трябва да си го признаем“.

Явор Гърдев бе гост в студиото на БНТ по повод новия си спектакъл – „Пияните“ по Иван Вирипаев, в Малък градски театър „Зад канала“. Режисьорът обясни, че напоследък има дефицит на възможността за споделяне в съвременното общество.

„Тази пиеса е много изповедална в това отношение. Тя разказва за човека по начин, който е много причастен. Затова е и много силно емоционална пиеса, възприятието за нея е силно емоционално“, обясни Гърдев.

Вижте още: ЯВОР ГЪРДЕВ РЕЖИСИРА ВЛАДО ПЕНЕВ – НОВ НАТФИЗ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg