Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Явор Гърдев: Леността в обществото саботира културата

Да се оправдаваме, че изкуството ни не се получава, защото е в криза, е нечестно, казва режисьорът

Явор Гърдев бе гост в студиото на БНТ по повод новия си спектакъл – „Пияните“ по Иван Вирипаев, в Малък градски театър „Зад канала“. - Явор Гърдев: Леността в обществото саботира културата

Явор Гърдев бе гост в студиото на БНТ по повод новия си спектакъл – „Пияните“ по Иван Вирипаев, в Малък градски театър „Зад канала“.

Българската култура няма индивидуален палач, убеден е режисьорът Явор Гърдев. Пред Георги Любенов за БНТ той заяви, че у нас имаме склонност лесно да загърбваме собствената си история и да забравяме как колективно и в резултат на собственото си действие изпадаме в ентропия.

„Това е според мен големият исторически проблем в България – българското общество е много разклатено между силна конфликтност, която избива в нещо – заяви Гърдев. – Да кажем 20-те години, след това началото на 40-те, има моменти, в които има изключително тежък сблъсък, след които ентропия, немарливост по отношение на дадени процеси. В този смисъл нашето обществено съзнание трудно удържа традиция в нещо, по отношение на всякакви неща, не само в културата. Това може да се види на всяка крачка. Склонни сме към занемаряване. Имаме исторически екстази, след които сме склонни да занемаряваме собствената си действителност.“

Режисьорът даде пример със сградите при нас, които „в момента, в който бъдат построени, изглеждат вече за ремонт“. По думите му има една иманентна немарливост, но той не може да разбере каква е причината.

„Но ентропията, тази леност, в която изпадаме, е основният проблем и тя води до нихилизъм спрямо собствените ни постижения. Те не се помнят, къса е нашата памет, и това саботира вътрешно културния процес“, заяви Гърдев, като добави, че това няма как да се дължи на нечие волево действие, на някой, който пречи нарочно.

Америка за България

Режисьорът коментира и въпрос на зрител дали сегашното младо поколение е изгубило духовността, жаждата за култура на предишното. По думите му всяка нова вълна млади творци има различен тип отношение към живота – „който винаги е свеж и има желание да направи нещо“.

„Струва ми се, и сега, и преди, че най-големият проблем е как се интегрира тази енергия. Това е друго неумение на нашето общество – да интегрира младата енергия, която всъщност е най-необходима за неговото поддържане. В абсолютно всеки аспект, включително икономически – обясни Гърдев. – При нас, и в изкуствата, и в други сфери на живота, се получава едно прахосване на тази енергия, не мога да разбера защо. Това води много млади хора до отчаяние, просто защото енергията и възможностите им не могат да бъдат реализирани, няма как да бъдат канализирани – от една страна за обща полза, от друга за тяхна индивидуална.“

На въпрос дали е трудно да се създава изкуство по време на криза пък Гърдев отвърна, че чува този израз, откак се е родил, но не е съгласен с него:

„Има едно перманентно оправдание, което ни дава извинения за това, че изкуството ни не е такова, каквото трябва да бъде. Аз не мисля, че това е някакъв проблем. В живота винаги има проблеми, той винаги е в известна степен кризисен. Може да има своите хубави моменти, но да се оправдаваме вътрешно, че изкуството ни е в криза, поради което не може да се получава, според мен е нечестно. Трябва да си го признаем“.

Явор Гърдев бе гост в студиото на БНТ по повод новия си спектакъл – „Пияните“ по Иван Вирипаев, в Малък градски театър „Зад канала“. Режисьорът обясни, че напоследък има дефицит на възможността за споделяне в съвременното общество.

„Тази пиеса е много изповедална в това отношение. Тя разказва за човека по начин, който е много причастен. Затова е и много силно емоционална пиеса, възприятието за нея е силно емоционално“, обясни Гърдев.

Вижте още: ЯВОР ГЪРДЕВ РЕЖИСИРА ВЛАДО ПЕНЕВ – НОВ НАТФИЗ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3