Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Явор Гърдев отново поставя голям български роман на сцена

Месеци след излизането на „Опашката“ на Захари Карабашлиев е готова и театралната ѝ версия

Режисьорът Явор Гърдев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Явор Гърдев отново поставя голям български роман на сцена

Режисьорът Явор Гърдев. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Новият роман „Опашката“ на Захари Карабашлиев ще има премиера в театъра. Сценичната му адаптация е дело на режисьора Явор Гърдев, негова е и постановката, която ще бъде показана за пръв път пред публика на 22 май в Плевенския театър. 

Гърдев не за пръв път поставя в Плевенския театър. Последната му постановка там бе „Унизените. Беларус” от Андрей Курейчик през 2020 г., за която получи и две номинации за наградите „Икар 2021“.

През 2017 г. режисьорът направи сценична адаптация и на друг голям български роман. Само за 6 месеца той адаптира и постави в Театър 199 театралната версия на „Чамкория“ от Милен Русков като моноспектакъл на Захари Бахаров. И до днес това е едно от най-посещаваните представления в театъра.

Романът на Захари Карабашлиев „Опашката“ излезе на книжния пазар преди около 3 месеца. Актуалният му сюжет и позитивното приемане от читателската публика очевидно са добър повод да се побърза с реализацията на театралната постановка. Сюжетът на „Опашката“ показва едно близко бъдеще, в което хората преодоляват последствията от пандемия, докато героите участват в сложни задкулисни политически игри и изборни машинации.

Вижте още: КОМПРОМИСЪТ – ТАЗИ РАЗРУШИТЕЛНА ИЛЮЗИЯ ЗА СВОБОДА

В главната роля в спектакъла „Опашката“ е Владимир Карамазов, публиката ще го види като писателя, който решава да се кандидатира за президент. Участват още Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Ованес Торосян и др.

Анотацията на спектакъла, синтезирана и представена лично от Явор Гърдев, гласи:

Пътят на самозачеркването

Известен писател в разцвета на жизнените и творческите си сили получава предложение от мъглява политическа структура да се включи в борбата за президентския пост. Предложението идва като гръм от ясно небе и първоначално изглежда на писателя нелепо. Лека-полека обаче той започва да разбира, че в моментната политическа конфигурация в страната се отваря сериозна празнина, която той би могъл да запълни, ако се реши да погледне сериозно на предизвикателството.

Писателят допуска идеята за кандидатирането си едва след като законспириран представител на политическото задкулисие, боравещ с вътрешна информация, предлага услугите си за промоция на кандидатурата му сред огромна електорална маса.

Не закъснява и моментът, когато влиятелни играчи на дълбоката държава започват да се прегрупират в подкрепа на кандидатурата му и заявяват готовност да инвестират сериозни средства в кампанията му.

Убеден най-после в реалния си потенциал да спечели оспорваната политическа надпревара, писателят окончателно се поддава на изкушението да влезе в борбата за президентския пост.

Междувременно обаче се случва нещо смущаващо, притеснително, странно и необяснимо, което заплашва не само да сложи прът в колелата на политическата му кариера, но и да промени изцяло и необратимо живота и съдбата му“.

В театрална версия имената на героите са заменени с техни характеристики – главният герой не е Павел, а Кандидатът. Партньорката му е наречена Любимата, а мрачният изкусител, в чиято роля влиза Михаил Билалов, е Наставникът. В книгата героите са персонифицирани, докато очевидно в пиесата се търсят по-скоро типажните им характеристики.

В последно време видни български режисьори, сред които и Явор Гърдев, все по-често избират сцените на театрите извън столицата, за да реализират там постановки, формиращи облика на българския съвременен театър. Последната премиера на Гърдев на сцената на Народния театър е през 2018 г. Междувременно той постави няколко заглавия в Малък градски театър „Зад канала”, в Македонския национален театър, в театър „Стоян Бъчваров” във Варна.

Плакатът на спектакъла „Опашката“ е дело на художника Дамян Дамянов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90