Явор Гърдев поставя „Калигула” на Камю в Исландия

13 години след постановката на режисьора по същия текст във Варна (видео)

Димо Алексиев като Калигула в постановката на Явор Гърдев в драматичния театър във Варна - Явор Гърдев поставя „Калигула” на Камю в Исландия

Димо Алексиев като Калигула в постановката на Явор Гърдев в драматичния театър във Варна

Нова постановка на Явор Гърдев ще има премиера догодина в Рейкявик, Исландия, съобщи режисьорът във Фейсбук.

„В Исландия обявиха мартенската премиера на предстоящата ми северна постановка на „Калигула“ от Албер Камю в две части и нова интерпретация за голямата сцена на Градския театър в Рейкявик”, уточнява Гърдев в поста си.

Премиерата вече има дата – 19 март 2021 г., а продажбите на билети вече са в ход. Постановката ще бъде изградена върху взаимодействието между подбран актьорски екип от театъра и танцьори от Исландската танцова компания (Iceland Dance Company) – една от отличните трупи за съвременен танц в скандинавския културен ареал. Главната роля ще изпълни младият актьор Сигурдур Тор Оскарсон.

Преди години Явор Гърдев постави и у нас „Калигула“ на Камю – с трупата на Варненския театър. Спектакълът от 2008 г. е отличен с две награди „Икар“– за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър. С образа на Калигула в този спектакъл Димо Алексиев направи име в българския театър, за ролята получи и „Аскеер“ за изгряваща звезда.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3