Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Явор Гърдев поставя пръв в света новата пиеса на Жорди Галсеран

Премиерата е на 15 септември в Малък градски театър „Зад канала“

Актрисите Христина Караиванова, Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова и Каталин Старейшинска заедно с драматурга Жорди Галсеран, който присъства на генералната репетиция на „Фицрой“ на 19 юли. Снимка: Явор Гърдев/Фейсбук - Явор Гърдев поставя пръв в света новата пиеса на Жорди Галсеран

Актрисите Христина Караиванова, Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова и Каталин Старейшинска заедно с драматурга Жорди Галсеран, който присъства на генералната репетиция на „Фицрой“ на 19 юли. Снимка: Явор Гърдев/Фейсбук

Новата пиеса на Жорди Галсеран „Фицрой“ ще бъде поставена първо в България, съобщиха от Малък градски театър „Зад канала“. Световната премиера на текста ще бъде на 15 септември. Преводът е на Нева Мичева, а авторът на пиесата е присъствал лично на генералната репетиция в театъра това лято. Режисьор е Явор Гърдев.

Сюжетът е свързан с тежкото пътешествие на четири жени към един от най-трудните за изкачване планински върхове – Фицрой в Патагония. В интервю с Нева Мичева Галсеран нарича този жанр „приключенски театър“ и подчертава, че жените в неговата пиеса присъстват в нея не защото са жени. Контекстът е природата, а психологията на образите е това, върху което се фокусира вниманието на зрителя, подчертава испанският драматург.

В спектакъла участват актрисите Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова, Каталин Старейшинска и Христина Караиванова.

Жорди Галсеран е познат на българската публика от 2008 г., когато отново в Малък градски театър „Зад канала“ Бина Харалампиева поставя „Методът Грьонхолм“ под заглавието „Шведска защита“. За следващите 12 години постановките по текстове на Галсеран у нас стават общо 19.

Явор Гърдев не за пръв път работи по текст на Галсеран. Първите постановки на каталунеца в Русия са дело именно на българския режисьор – „Методът Грьонхолм“ в Москва и „Канкун“ в Санкт Петербург.

Театър „Зад канала“ подготвя три премиери в началото на новия сезон. Освен „Фицрой“, предстои зрителите да видят в началото на октомври „Очите на милиони“ – документален спектакъл на Неда Соколовска, който анализира риалити формата „Биг Брадър“. В края на ноември ще бъде премиерата на „Лято и дим“ от Тенеси Уилямс с режисьор Анастасия Събева.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС