Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Явор Гърдев за Слави Бинев в културата: Вярвам, защото е абсурдно

Реакции в сценичните изкуства и другаде

Слави Бинев категорично отказва да подаде оставка от председателския пост в Комисията по култура и медии. - Явор Гърдев за Слави Бинев в културата: Вярвам, защото е абсурдно

Слави Бинев категорично отказва да подаде оставка от председателския пост в Комисията по култура и медии.

Творците са смаяни от избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента. Артисти от всички изкуства коментират назначението на бившия собственик на БИАД. Журналистите, които заявяват позиция за качествата и тежестта на „експерта“ в медиите, обаче не са толкова много. Предлагаме ви някои от реакциите във фейсбук.

Режисьорът Явор ГЪРДЕВ:
Credo quia absurdum est (бел. ред. от латински – Вярвам, защото е абсурдно).

Режисьорът Виктор БОЖИНОВ:
Слави Бинев! Наистина се замислих да напусна тази клета държава! Преслава – шеф на Операта, Фики Стораро – директор на Народния театър!

Актрисата Касиел Ноа АШЕР:
Кубрат Пулев кога ще оглави Националната опера?

Поетът Стефан ИВАНОВ:
Надгробно слово на деня: „Слави Бинев оглави Комисията по култура и медии“.

Музикантът Венци МИЦОВ:
Ура, утре няма да учим. А в обществения съвет към Министерство на културата проектоимена са Графа и Мария Илиева… А бе, ще има ли декларация от Данчо Караджов, Ценко Минкин, Митовски и клетия Явор Димитров в подкрепа на Слави Бинев? Да знам дали да си сипа…

Учителят Емил ДЖАСИМ:
„Избират Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура“ – поредно заглавие за гоблен-шедьовър.

Журналистът Драгомир СИМЕОНОВ:
Ако има нещо по-абсурдно от назначението на Слави Бинев, това е само съчетанието на понятията „медии” и „култура” в името на комисията.

Издателката Антоанета КОЛЕВА:
Славейчо Би-нев – шеф на културата? Ами да ви живей културата, дами и господа. Включая на тези, дето се правите, че около вас свят няма. Има, има, и в трите смисъла на думата има, и всяко правене, че няма, се плаща тежко, много тежко.

Художникът Христо КОМАРНИЦКИ:
Правна консултация: Мога ли да поискам културно убежище в някоя цивилизована страна?

Хореографката Мила ИСКРЕНОВА:
Да запалим свещ за културата… Сетих се за едно интервю на Тарковски, който разказва как, докато снимал кадър от „Жертвоприношение“, му било много важно свещта, носена от героя, да не угасне. Искал да заснеме в един дубъл изгарянето на свещта…

Писателката Леа КОЕН:
Този избор сочи не само пренебрежение, презрение и арогантност към нас, хората на културата, но и трагично неразбиране на ролята, която тя трябва да изпълнява в една европейска демокрация. Е сега вече събирайте подписи. Защото след тази плесница единственият изход е през канализацията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС