Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Яворов, образ невъзможен, рисуван 3 месеца преди смъртта му

Великите в Народния театър събрани в изложба

Цено Тодоров е направил този портрет на Пейо Яворов три месеца, преди поетът да се самоубие. - Яворов, образ невъзможен, рисуван 3 месеца преди смъртта му

Цено Тодоров е направил този портрет на Пейо Яворов три месеца, преди поетът да се самоубие.

Портрети на някои от най-знаменитите творци, работили в Народният театър, ще извади от колекцията си първата ни трупа. Експозицията ще бъде открита в сряда вечерта, часове преди юбилейното представление на „Хъшове“, с което ще бъде отбелязан 10-ия му сезон. Изложбата е част от събитията, посветени на 110-ата годишнина на Народния.

Сред най-ценните платна в сбирката на театъра е портретът на Пейо Яворов, рисуван от Цено Тодоров три месеца преди втория опит за самоубийство на поета през 1914 г. Картината обикновено стои в кабинета на главния драматург на Народния Георги Борисов. От кабинета на директора Павел Васев пък ще бъде изнесен портретът на Иван Вазов, рисуван от Петър Морозов през 1920 г. В изложбата ще бъде показана и картината на Васил Стоилов „Иван Вазов пред Народния театър”.

В експозицията са наредени още портретите на актрисата Невена Буюклиева в ролята на Мария Стюарт от едноименната трагедия на Фр. Шилер (худ. Олга Шаханова, 1949 г.), на Константин Кисимов в ролята на Подкальосин от „Женитба” от Н. В. Гогол (худ. Иван Табаков, 1948 г.), на Йордан Радичков (худ. Димитър Киров, 1999 г.), на Апостол Карамитев, (худ. Дора Бонева, 2013 г.).

Иван Вазов, рисуван от Васил Стоилов

Иван Вазов, рисуван от Васил Стоилов

Патриархът на литературата, изобразен от

Патриархът на литературата, изобразен от Петър Морозов

image_044

Константин Кисимов, рисуван от Иван Табаков

рисувана от Олга Шаханова

Невена Буюклиева, рисувана от Олга Шаханова

image_066

Апостол Карамитев, рисуван от Дора Бонева

image_055

Йордан Радичков, рисуван от Димитър Киров

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg