Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Яворов с джаз и класика

Спектакълът „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ под открито небе в Борисовата градина в събота (29 август)

Стиховете на Пейо Яворов звучат от черно-бялата сцена и на родния му език, и на норвежки, под акомпанимент на флейта и китара. - Яворов с джаз и класика

Стиховете на Пейо Яворов звучат от черно-бялата сцена и на родния му език, и на норвежки, под акомпанимент на флейта и китара.

Нежна Яворова поезия, джаз и класическа музика се сливат в музикално-поетичния спектакъл „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“, на който столичани могат да се насладят от 16,30 часа на 29 август (събота) на Лятната сцена в Борисовата градина. Под открито небе актрисата Йоана Буковска, композиторът Руслан Купенов, Александър Митрев и Божидар Попчев претворяват копнежите и любовта на Пейо Яворов и я преплитат с поетичния свят на Улав Хауге.

Спектакълът бе създаден и се игра за първи път миналата година. Той е посветен на 100-годишнината от смъртта на Яворов (1878 – 1914) и на 20-ата годишнина от смъртта на Хауге (1908 – 1994). Макар родени в два различни века и толкова далеч един от друг, поетичните светове на Яворов и Хауге се преплитат. И двамата са крайни в своя изказ, и двамата са дълбоко чувствителни. Историята на Яворов е позната на всеки българин, а модернистът Хауге цял живот е работил като градинар в личното си имение и се е самообразовал от своята библиотека.

Стиховете на българския поет звучат от черно-бялата сцена и на родния му език, и на норвежки, с гласа и на актрисата Мариана Йотова и под акомпанимента на саксофон и флейта (Венко Захариев) и китара (композитора Купенов). Йотова пее пет песни с музиката на Купенов – „Желание“, „Сонет“, „Две хубави очи“ и „Нирвана“, и една на норвежки, по стиховете на „Невинност свята“ на Яворов.

А стиховете на Улав Хауге освен на български, ще са изпълнени и на норвежки с гласа на Тригве Ангъс. Спектакълът се допълва и от танцовите изпълнения на Константина Ханджиева – хореограф, и Марина Попова и Васил Дипчиков.

Събитието се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община, както и на посолството на Кралство Норвегия у нас, и спомоществователството на Стефан Софиянски. Следващото представление на „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ е в понеделник, 31 август, на сцената на БЧК в с. Долни Лозен от 18:30 часа.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg