Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Яворова и Лилиева вечер зад Народния театър

Стихове и спомени за двамата поети, работили като драматурзи в първата ни трупа

След своя патрон Иван Вазов, сега Народният театър ще почете и двама от най-именитите си драматурзи - Яворов и Лилиев. Снимка: Емил Л. Геориев/Площад Славейков - Яворова и Лилиева вечер зад Народния театър

След своя патрон Иван Вазов, сега Народният театър ще почете и двама от най-именитите си драматурзи - Яворов и Лилиев. Снимка: Емил Л. Геориев/Площад Славейков

Произведения от Пейо Яворов и Николай Лилиев ще изпълнят актьори от Народния театър в две поредни вечери. След като на 9 юли чества 170-годишнината от рождението на патрона си Иван Вазов, сега трупата ще обърне поглед и към други поети, свързали съдбата си с артистичния живот на театъра.

На 16 юли актьорите Стелиан Радев и Ева Данаилова ще четат някои от най-обичаните стихове на поета и спомени за него на прочути негови съвременници на сцената на открито „Зад театъра“ от 21,30 ч. В събитието ще се включи проф. Михаил Неделчев.

Пейо Яворов работи като драматург и артистичен секретар в Народния театър през 1908 г. по покана на Пенчо Славейков.

„Трябва ни поет, а не буквоед!“, каза Славейков, мотивирайки решението си да го назначи.

Яворов остава в театъра до 1913 г. и за това време написва пиесите „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, многократно поставяни на първата ни сцена.

„Тъй Яворов се отдаде на театъра, увлече се в него и театърът му замени поезията. Аз ходех при него и виждах с какво участието ѝ се отнасяше към въпроса за пиесите, за актьорите и за постановките – пише в спомените си литературният критик Владимир Василев. –  Една нова амбиция се бе пробудила в него. Той ми е чел някои от драматургическите анализи на пиесите, които ще се играят, и те издаваха режисьорските му усети.

„Стожер на най-чистата българска реч на сцената“ го нарича една от основоположниците на българския професионален театър Адриана Будевска.

„Той работеше скромно, мълчаливо, като всеки голям художник. Беше тактичен и със съзнание. Съзнаваше, че неговата задача е задачата на големия човек, който трябва да даде от себе си нещо – и има какво да даде. Той не искаше поклонение, но служеше на нещо свято, на нещо по-голямо от него – на българския театър, на българската реч в него“, споделя актрисата за поета.

Следващата вечер е за стиховете и размислите за театъра на Николай Лилиев. Събитието е с участието на актьорите Илиана Коджабашева и Христо Терзиев, ще им акомпанира контрабасистът Христо Овчаров. Лилиевата вечер започва от 21,30 ч. на 17 юли на сцената  „Зад театъра“.

Николай Лилиев работи като драматург в Народния между 1924-а и 1928 г. и след това между 1934-а и 1960 г. Възражда и следва най-добрите традиции на театъра, положени от Пенчо П. Славейков и Пейо Яворов. Привлича най-добрите български писатели и преводачи, сам превежда „Сън в лятна нощ“, „Ромео и Жулиета“, „Крал Лир“ на Шекспир и още пиеси на големи имена от драмата, сред които Пиер Корней, Морис Метерлинк, Виктор Юго, Алексей Толстой, Хенрик Ибсен…

„Невъзможно е да се пресметне за тези 31 години колко хиляди хора прекрачиха прага на тази врата, колко писма отрупваха писмената маса на Николай Лилиев, колко ръкописа се прочетоха, колко превода до късно през нощта се поправиха, колко хора бяха изслушани и разбрани – пише в спомените си актрисата Олга Кирчева. – Има ли млад български поет, който да не е пращал първото си стихче на Николай Лилиев? Има ли българска драма, за която Лилиев да не е писал своята обстойна, добросъвестна критика? Има ли български артист, който да не е похлопвал на вратата на Лилиевия кабинет? Необикновената личност на Николай Лилиев – огромната му култура, светлият му ум, точната памет, чистото му сърце, неговата поезия – това беше връзката ни с чистото и красивото в живота.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90