VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

YouTube трие неонацистките видеа

Премахват клипове, отричащи трагични събития, например Холокоста; ограничават публикации за чудеса и за „плоската Земя“

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - YouTube трие неонацистките видеа

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След години критика YouTube най-сетне ще прочисти съдържанието си от видеа, които промотират върховенство на една група над друга. Новата политика, обявена на 5 юни, забранява неонацистко съдържание, както и конспиративни теории, които отричат, че конкретни трагични събития са се случили, например Холокоста, отбелязва „Варайъти“.

YouTube планира да изтрие „хиляди“ канали и видеа. Най-голямата платформа за видео споделяне, собственост на „Гугъл“, ще премахне клиповете, „които твърдят, че една група е по-висшестояща, за да се оправдае дискриминацията и сегрегацията, базирани на възраст, пол, раса, религия, сексуална ориентация...“.

Преди да въведе тази мярка, компанията опита да ограничи разпространението на супремасистко съдържание – през 2017 г. започна да премахва секцията с коментари, възможността да се споделят подобни видеа и частично ограничи разпространението им. Според статистиката, това е ограничило зрителите на такова съдържание с 80%.

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Като пример за второто са посочени клипове, които разказват за чудеса, излекували болен, и профилите, които твърдят, че Земята е плоска. Това трябва да се случи до края на 2019 г.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Дотук YouTube не е разгърнал пълния си бан потенциал, но вече се знае за поне един засегнат профил – „News2Share“ изчезна от платформата минути след като компанията обявява намеренията си. Форд Фишър, собственик на канала, казва, че не върши нищо нередно, а отразява случаи, документиращи екстремизъм.

Аз съм журналист, чиято работа се използва в дузина документални материали“, оплака се той в Туитър.

YouTube вече разглежда случая му, но отбелязва, че има начин видеата, попадащи в категорията „супремасизъм“ да останат в платформата – ако обсъждат теми като промени в законодателството, целят да разобличат и заклеймят омразата или предлагат анализ на актуални ситуации.

Разбираме, че част от това съдържание е ценно за НПО-та и изследователи, които се опитват да разберат омразата, за да се борят срещу нея. Затова търсим варианти да им позволим достъп до подобни видеа в бъдеще“, казват от компанията.

Това е поредният опит на YouTube да се изчисти от езика на омразата, като същевременно не нарушава свободата на изразяване. Със същия проблем опитват да се справят социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Критиците от години обвиняват дъщерната компания на „Гугъл“, че предоставя твърде широко поле за изява и дава приоритет на броя гледания вместо на сигурността.

Миналата седмица стана ясно, че YouTube въвежда още ограничения: деца няма да имат право да излъчват съдържание на живо, ако не са под наблюдението на възрастен; при почти всяко съдържание с непълнолетни и малолетни лица е премахната секцията с коментари, а през февруари стана ясно, че платформата ще забрани и анти-ваксърските видеа.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg