Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

YouTube трие неонацистките видеа

Премахват клипове, отричащи трагични събития, например Холокоста; ограничават публикации за чудеса и за „плоската Земя“

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - YouTube трие неонацистките видеа

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След години критика YouTube най-сетне ще прочисти съдържанието си от видеа, които промотират върховенство на една група над друга. Новата политика, обявена на 5 юни, забранява неонацистко съдържание, както и конспиративни теории, които отричат, че конкретни трагични събития са се случили, например Холокоста, отбелязва „Варайъти“.

YouTube планира да изтрие „хиляди“ канали и видеа. Най-голямата платформа за видео споделяне, собственост на „Гугъл“, ще премахне клиповете, „които твърдят, че една група е по-висшестояща, за да се оправдае дискриминацията и сегрегацията, базирани на възраст, пол, раса, религия, сексуална ориентация...“.

Преди да въведе тази мярка, компанията опита да ограничи разпространението на супремасистко съдържание – през 2017 г. започна да премахва секцията с коментари, възможността да се споделят подобни видеа и частично ограничи разпространението им. Според статистиката, това е ограничило зрителите на такова съдържание с 80%.

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Като пример за второто са посочени клипове, които разказват за чудеса, излекували болен, и профилите, които твърдят, че Земята е плоска. Това трябва да се случи до края на 2019 г.

Дотук YouTube не е разгърнал пълния си бан потенциал, но вече се знае за поне един засегнат профил – „News2Share“ изчезна от платформата минути след като компанията обявява намеренията си. Форд Фишър, собственик на канала, казва, че не върши нищо нередно, а отразява случаи, документиращи екстремизъм.

Аз съм журналист, чиято работа се използва в дузина документални материали“, оплака се той в Туитър.

YouTube вече разглежда случая му, но отбелязва, че има начин видеата, попадащи в категорията „супремасизъм“ да останат в платформата – ако обсъждат теми като промени в законодателството, целят да разобличат и заклеймят омразата или предлагат анализ на актуални ситуации.

Разбираме, че част от това съдържание е ценно за НПО-та и изследователи, които се опитват да разберат омразата, за да се борят срещу нея. Затова търсим варианти да им позволим достъп до подобни видеа в бъдеще“, казват от компанията.

Това е поредният опит на YouTube да се изчисти от езика на омразата, като същевременно не нарушава свободата на изразяване. Със същия проблем опитват да се справят социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Критиците от години обвиняват дъщерната компания на „Гугъл“, че предоставя твърде широко поле за изява и дава приоритет на броя гледания вместо на сигурността.

Миналата седмица стана ясно, че YouTube въвежда още ограничения: деца няма да имат право да излъчват съдържание на живо, ако не са под наблюдението на възрастен; при почти всяко съдържание с непълнолетни и малолетни лица е премахната секцията с коментари, а през февруари стана ясно, че платформата ще забрани и анти-ваксърските видеа.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах