Този текст е публикуван преди повече от 1 година

YouTube трие неонацистките видеа

Премахват клипове, отричащи трагични събития, например Холокоста; ограничават публикации за чудеса и за „плоската Земя“

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - YouTube трие неонацистките видеа

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След години критика YouTube най-сетне ще прочисти съдържанието си от видеа, които промотират върховенство на една група над друга. Новата политика, обявена на 5 юни, забранява неонацистко съдържание, както и конспиративни теории, които отричат, че конкретни трагични събития са се случили, например Холокоста, отбелязва „Варайъти“.

YouTube планира да изтрие „хиляди“ канали и видеа. Най-голямата платформа за видео споделяне, собственост на „Гугъл“, ще премахне клиповете, „които твърдят, че една група е по-висшестояща, за да се оправдае дискриминацията и сегрегацията, базирани на възраст, пол, раса, религия, сексуална ориентация...“.

Преди да въведе тази мярка, компанията опита да ограничи разпространението на супремасистко съдържание – през 2017 г. започна да премахва секцията с коментари, възможността да се споделят подобни видеа и частично ограничи разпространението им. Според статистиката, това е ограничило зрителите на такова съдържание с 80%.

Видео платформата ще ограничи разпространението и на съдържание, което не нарушава грубо новите правила, но се движи по линията на неонацизма, както и на клипове, съдържащи „дезинформация, която може да причини вреда“. Като пример за второто са посочени клипове, които разказват за чудеса, излекували болен, и профилите, които твърдят, че Земята е плоска. Това трябва да се случи до края на 2019 г.

Фантастико

Дотук YouTube не е разгърнал пълния си бан потенциал, но вече се знае за поне един засегнат профил – „News2Share“ изчезна от платформата минути след като компанията обявява намеренията си. Форд Фишър, собственик на канала, казва, че не върши нищо нередно, а отразява случаи, документиращи екстремизъм.

Аз съм журналист, чиято работа се използва в дузина документални материали“, оплака се той в Туитър.

YouTube вече разглежда случая му, но отбелязва, че има начин видеата, попадащи в категорията „супремасизъм“ да останат в платформата – ако обсъждат теми като промени в законодателството, целят да разобличат и заклеймят омразата или предлагат анализ на актуални ситуации.

Разбираме, че част от това съдържание е ценно за НПО-та и изследователи, които се опитват да разберат омразата, за да се борят срещу нея. Затова търсим варианти да им позволим достъп до подобни видеа в бъдеще“, казват от компанията.

Това е поредният опит на YouTube да се изчисти от езика на омразата, като същевременно не нарушава свободата на изразяване. Със същия проблем опитват да се справят социалните мрежи Фейсбук и Туитър. Критиците от години обвиняват дъщерната компания на „Гугъл“, че предоставя твърде широко поле за изява и дава приоритет на броя гледания вместо на сигурността.

Миналата седмица стана ясно, че YouTube въвежда още ограничения: деца няма да имат право да излъчват съдържание на живо, ако не са под наблюдението на възрастен; при почти всяко съдържание с непълнолетни и малолетни лица е премахната секцията с коментари, а през февруари стана ясно, че платформата ще забрани и анти-ваксърските видеа.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах