Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юлиан Вергов дари премията към Икара си

Актьорът вложи парите в Здравния фонд на Съюза на артистите

Юлиан Вергов бе отличен за ролята си на Борис Сарафов в спектакъла на Народния театър „Солунските съзаклятници“. - Юлиан Вергов дари премията към Икара си

Юлиан Вергов бе отличен за ролята си на Борис Сарафов в спектакъла на Народния театър „Солунските съзаклятници“.

Юлиан Вергов дари паричната премия към своята награда Икар на Здравния фонд към Съюза на артистите, съобщиха от САБ във Фейсбук. Вергов получи отличието на 27 март за най-добра второстепенна роля за образа на Борис Сарафов в спектакъла „Солунските съзаклятници“. 

С парите от Здравния фонд Съюзът помага на болни актьори – за лечение, рехабилитация и операции. Ползвали са ги мнозина, чиито заплати не покриват манипулациите около заболяванията и травмите им.

Това не е първият жест към колегите, който правят артисти. В предишни години паричния еквивалент към Икарите си са дарявали също Камен Донев и Мариус Куркински – при това са го направили, не защото са членове на САБ. Вергов и Куркински са част от сдружението, но Камен Донев не е.

Впрочем, Донев е един от най-щедрите в театъра. Актьорът е играл благотворително за различни каузи – преди 2 години например дари приходите от свой спектакъл за изгорелия Пловдивски театър, а ремонтът му още не е започнал; дарявал е също приходите от моноспектакъла си „Възгледите на еди учител…“ за заснемането на филм за режисьора Крикор Азарян.

Похвална е благотворителната инициатива и на едно комерсиално предаване като „Като две капки вода“ – всяка седмица победителят дарява премията си от 1000 лв. на кауза, която смята за важна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС